Pečené kofty na kořenové zelenině s dýňovým pyré
Recept, který oceníte, když potřebujete nakrmit rodinu a zároveň potřebujete zvládnout home office nebo školní úkoly s dětmi. Jsem tady pro vás s nápady na skutečné a chutné jídlo, které mnohokrát zachránilo i mě, když jsem nevěděla kam dříve skočit.
Jídlo ze dvou pekáčů a téměř bez práce? Oběd, který se upeče bez vás. Jen si všechno pěkně připravte, ochuťte a šup s tím do trouby.
Co jsou vlastně kofty? Válečky z masa, často jehněčího, ale druh masa se může lišit podle země, ve které se jídlo připravuje. Kofty můžete udělat také zeleninové.
Potřebujete
na kofty
- 800 g směsi hovězího a vepřového masa
- 3 vejce
- sůl podle chuti
- čerstvě mletý černý pepř
- 120 g sušených rajčat v oleji
na zeleninu
- 6 velkých mrkví
- 4 petržele
- 1 svazek lahůdkové cibulky
- sůl
- pepř
na přílohu
- 1 dýně – hokkaido, máslová…
- trocha olivového oleje
- sůl
- pepř
Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na špalíčky. Vsypejte do velkého pekáče. Lahůdkovou cibulku překrojte podélně napůl a přidejte k zelenině. Mírně posolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem.
Maso dejte do misky, přidejte vejce a nadrobno nakrájená sušená rajčata. Můžete přilít i trochu oleje, ve kterém byly rajčata naloženy. Ochuťte solí a pepřem, můžete přidat i oblíbené bylinky nebo směs koření.
Z masa tvarujte kofty – malé válečky. Ty skládejte na připravenou zeleninu do pekáče.
Pekáč přiklopte víkem a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečte asi půl hodiny.
Na stejnou teplotu a po stejnou dobu dejte péct i dýni. Tu překrojte napůl, položte ji do pekáče, řeznou stranou nahoru. Osolte, opepřete a pokapejte olivovém olejem. Přiklopte víkem a pečte.
Upečenou dýni vydlabejte do misky a rozmačkejte vidličkou. Vznikne taková „šťouchaná“ dýně. Kdo chce, může si umixovat jemné pyré. Ještě dolaďte chuť, přidejte klidně čerstvé bylinky, pár kapek oleje ze sušených rajčat nebo třeba nasekané vlašské ořechy.
Podávejte s pečenou zeleninou a masem.
Dobrou chuť přeje Elly.