Pečené křupavé řízky v kukuřičné strouhance Extrudo
Prozradím vám tajemství. Moc ráda jezdím na návštěvy tam, kde se dobře vaří. Má to více důvodů. Ten, kdo dobře vaří je většinou moc fajn 🙂 Vlastně neznám nikoho, kdo by dobře a rád vařil a zároveň byl blb. Navíc mám ráda, že si na návštěvě pochutnám na něčem, co jsem nemusela vařit já. To je příjemná změna (a proto taky ráda jezdím na dovolené do hotelů).
Když nás tedy naše oblíbená kamarádka Darina a její muž René pozvali na oslavy narozenin syna Maxe, mohli jsme se skoro zbláznit štěstím. Tyhle fajn kamarády jsme dlouho neviděli a navíc vím, že Darina je naprosto špičková kuchařka (i když se pořád dohaduje, že neee, že vaří obyčejně). Kecá. Vaří skvěle.
Na Maxovy narozeniny měla připraveno kromě výborného vývaru také několik hlavních jídel. Pečená kachní stehna, pečeného králíka, kluzky (knedlíky, které rozhodně potřebuji vyzkoušet), lokše, červené zelí, hranolky a křupavé řízky obalené v kukuřičné strouhance a pečené v troubě.
Nebudu vám tady psát, že kromě toho všeho měla domácí tatarku, výborně dochucený mrkvový salát a krásný dort (ten teda nepekla). Určitě byste řekli, že to zas tak obyčejné, jak Darina tvrdí, není.
Řízky v kukuřičné strouhance jsem hned musela vyzkoušet doma. A skvěle se povedly.
Kdo chce, může tyto řízky nazvat jako „zdravé“. Jsou totiž pečené v troubě a obalené v kukuřičné strouhance. Připravit je můžete z krůtího nebo kuřecího masa, jak máte chuť.
Potřebujete
- 1 kg krůtích nebo kuřecích prsou (už jste zkoušeli nakupovat na scuk.cz?)
- 500 ml kefírového mléka (používám z mlékárny Valašské Meziříčí)
- 6 stroužků česneku (klidně i o chlup více, bude to mít říz)
- 2 lžičky soli
- 300 g kukuřičné strouhanky Extrudo
- oblíbené koření na kuřecí maso
- trocha slunečnicového oleje, ideálně ve spreji
Kuřecí nebo krůtí maso nakrájejte na malé kousky, řízečky. Kefírové mléko nalijte do mísy, dost velké na to, aby vám do ní vešlo všechno maso. Do mléka prolisujte česnek. Promíchejte.
Kuřecí nebo krůtí maso naskládejte vedle sebe na plochu a z obou stran osolte. Poté ponořte do kefírové marinády s česnekem. Nechejte marinovat přes noc, ideálně cca 12 hodin.
Připravte si kukuřičnou strouhanku. Vmíchejte do ní oblíbené koření, klidně pikantnější. Řízky po jednom vyndávejte z marinády a obalujte ze všech stran v kukuřičné strouhance s kořením. Skládejte na plech vyložený papírem, který jste předtím lehce potřeli slunečnicovým olejem.
Řízky skládejte vedle sebe. Až bude plný plech, lehce je přestříkněte olejem ve spreji.
Dejte do trouby vyhřáté na 200 °C, pečte 15 až 20 minut.
Podávejte s čím máte chuť. My jsme k nim upekli plátky brambor s kmínem a připravili dip z majonézy, jogurtu, česneku a uzené papriky.
Vedle řízků můžete vidět ještě rychlou přílohu co dům dal. Na kousku másla opečená cibule, pár žampionů, kousek mrkve, jarní cibulka. Lehce osolené, podušené, okořeněné kmínem a česnekem.
Dobrou chuť přeje Elly, inspirována Darinou. Děkuji…