Perfektní salát s čočkou beluga a kachními prsíčky
S třetím těhotenstvím se mi od začátku naprosto otočilo stravování. První tři měsíce jsem shodila 6 kilo, protože mi bylo tak zle, že jsem téměř nic nemohla jíst. Z kafe, které miluju, se mi zvedal žaludek, měla jsem hlad, ale zároveň nebyla schopná nic sníst. Maximálně nějaké ovoce nebo zeleninu.
Po třech měsících nevolnosti naštěstí přešly. A tělo jakoby si samo začalo říkat o to, co je pro miminko dobré. Nejvíce mi chutná maso, luštěniny, jogurty, ovoce, zelenina. To je celkem dobré, co myslíte? 🙂 Navíc mi nedávno přišel infomail z Nutriklub.cz o tom, co bych měla jíst. Já jsem totiž od předchozích dvou těhotenství spoustu věcí zapomněla. Tak jsem ráda, že si je na tomhle webu připomenu. Jak roste miminko a tak. To mě baví.
Nedávno jsem si připravila jídlo velice chutné, s vysokým obsahem bílkovin a s výborným granátovým jablkem. Znáte černou drobnou čočku s názvem beluga? Vaří se krátkou dobu, drží pěkně tvar, nenadýmá, má velice vysoký obsah bílkovin a skvěle chutná. Ideální těhotenské jídlo 🙂
Čočku beluga máte za dvacet minut hotovou. Můžete ji použít jako přílohu nebo hlavní jídlo, dokonce z ní vytvoříte skvělé pomazánky. Výborně chutná jako součást studených i teplých salátů. A jeden takový pro vás dnes máme.
Použila jsem do něj kachní prsa a v receptu popsala úpravu syrových kachních prsou. Skvělou alternativou jsou kachní prsa, která koupíte už tepelně zpracovaná, metodou sous vide a jen je doma na dvacet minut dáte ohřát do trouby. A také proto, aby se jim vytvořila křupavá kůže. Maso je úplně křehké, určitě vyzkoušejte.
Potřebujete
- 350 g čočky beluga Menu Gold
- 450 g dýně Hokkaido
- 1 granátové jablko
- 100 g lískových oříšků
- 2 kachní prsa
- trocha oleje
- sůl
- pepř
Dýni Hokkaido omyjte, vykrojte semínka a nakrájejte na plátky. Není potřeba ji loupat. Plátky dýně osolte a opepřete z obou stran a dejte grilovat na elektrický gril. Nebo je můžete dát na plech a upéct v troubě, která se bude předehřívat kvůli dopečení kachních prsou.
Čočku si dejte vařit do osolené vody, podle návodu na obalu. Budete ji vařit 20 minut, mezitím si připravíte kachní prsa.
Kachní prsa omyjte, osušte a ze všech stran osolte a opepřete.
Předehřejte si troubu na 200 °C a připravte si malý pekáč s víkem nebo zapékací misku s víkem.
Zahřejte si pánev, na kterou kápněte trochu oleje. Ale opravdu jen malinko, kůže na prsou pustí další tuk, není potřeba to s olejem přehánět. Jen aby pánev nebyla úplně suchá.
Prsa dejte na rozehřátou pánev, kůží dolů. Z této strany opékejte asi 5 až 6 minut. Ne úplně na plnou teplotu, aby se kůže nespálila. Otočte prsa na druhou stranu, a tu opékejte další 4 minuty. Ne déle, aby maso nebylo uvnitř suché, tedy tvrdé.
Po této době dejte maso do zapékací misky nebo pekáčku. Přikryjte poklicí nebo alobalem a dejte do vyhřáté trouby. Tam je nechejte asi 6 minut. To pro ty, kteří mají maso rádi šťavnaté a křehké. Pro kachní prsa je tato příprava lepší, jsou tak mnohem měkčí a chutnají lépe. Kdo má přesto raději maso propečenější, nechá pekáček v troubě 10 až 12 minut.
Hotová kachní prsa vyndejte z trouby a nechejte v pekáčku odpočívat, dokud nepřipravíte zbytek pokrmu.
Uvařenou čočku sceďte. Dejte do velké mísy. Přidejte na kousky nakrájenou grilovanou nebo pečenou dýni, červená šťavnatá semínka granátového jablka a nasekané lískové ořechy. Promíchejte a ochutnejte. Možná bude potřeba ještě špetka soli a pepře.
Odpočinutá kachní prsa nakrájejte na plátky. Výpek, který bude v pekáčku, nalijte do čočkového salátu a promíchejte.
Podávejte v misce nebo na talíři, salát a nahoře nakrájené plátky kachních prsou.
Článek vznikl ve spolupráci s Menu Gold.
Dobrou chuť přeje Elly.