Zdravý perník z celozrnné mouky
Taky máte někdy výčitky svědomí, že pořád jen mlsáte něco dobrého a nezdravého?
Perník z celozrnné špaldové mouky je moc dobrý a téměř zdravý… Tento výborný recept jsem objevila na webu Apetitu a hned jsem jej také vyzkoušela. Ohromná dobrota. Vynechala jsem jen melasu, kterou jsem neměla doma, dala jsem místo ní o trochu více medu. Voní a chutná opravdu skvěle, jen se po něm zaprášilo. Děti si poroučely extra kousky na svačinku a doma ke kávě? Dokonalost.
Skvělou špaldovou mouku koupíte v Lidlu. Mají tři druhy, na chléb, na kolače a sušenky a také celozrnnou.
Potřebujeme
- 2 hrnky celozrnné mouky (já jsem použila čerstvě mletou špaldovou)
- 1 hrnek hladká pšeničné mouky
- 1 prášek do pečiva
- 250 ml mléka
- 1 hrnek slunečnicového oleje
- 2 vejce
- 6 lžic medu
- 6 lžic povidel
- perníkové koření dle chuti
- nasekané vlašské ořechy
Nic jednoduššího než připravit těsto na perník není. Smícháme sypké suroviny zvlášť, aby se nám v nich pěkně rozmíchal prášek do pečiva. Výborné je mouku prosít přes sítko, aby se provzdušnila. Perník tak bude mnohem více nadýchaný.
Přidáme suroviny nesypké a vymícháme dohladka. Povidla, která jsem použila já, byla příliš tuhá, takže se mi povedlo je nedobře rozmíchat a bylo to jen k dobru celého moučníku. Velké kusy povidel byly skvělé. Ořechy nasekáme nahrubo, abychom si jich vůbec všimli.
Těsto nalijeme na plech s vyšším okrajem, který jsme vyložili pečícím papírem nebo vymazali tukem a vysypali moukou. Pečeme v troubě předehřáté na 160 °C, asi 50 až 60 minut.
Zdravé mlsání přeje Elly.