Pikantní smažená rýže s masem a zeleninou
Perfektní jídlo, které připravíte rychle a třeba ze zbytků rýže. Pikantní nebo jemnější?
Kdysi kdesi, v nějakém cizokrajném bistru, jsem ochutnala výbornou smaženou rýži. Byla v ní zelenina, maso, vejce a chutnala prostě parádně. Nepátrala jsem po žádných receptech a se zbytkem uvařené rýže jsem doma zatočila po svém. Za pomoci potravin, který jsem měla v lednici a ve spíži, vzniklo opravdu povedené jídlo.
Naštěstí si postupy všech jídel pravidelně zapisuji, abych je potom mohla znovu uvařit a taky se o recept rozdělit s vámi. Zelenina, kterou jsem použila, je volitelná. Já jsem měla po ruce pórek, mrkev, řapíkatý celer, jarní cibulku. Přidat můžete také čerstvé bylinky – koriandr, zelenou petrželku. A co je nejdůležitější – čestvé chilli papričky.
Potřebujeme
- asi 400 g vařené rýže
- 400 g mletého masa (směs hovězího a vepřového) – případně kousky kuřecího masa
- 1 pórek
- svazek jarní cibulky
- 2 mrkve
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 2 cibule
- 2 – 3 chilli papričky – ideálně dvě různé barvy, ať je jídlo hezké
- 3 vejce
- 3 lžíce sojové omáčky
- 3 lžíce sladké pálivé chilli omáčky
- podle chuti trochu omáčky TABASCO®
- sůl a čerstvě umletý pepř
- trocha oleje
Na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme maso a orestujeme dohněda.
Pórek nakrájíme na plátky, mrkev nahrubo nastrouháme, celer nakrájíme na malé kousky, jarní cibulku na kolečka, chilli papričky na půlkolečka (použijeme je bez semínek, ať tolik nepálí). Všechnu připravenou zeleninu vsypeme do velké pánve nebo hrnce k masu a opékáme asi pět až deset minut.
Dochutíme solí a pepřem, sojovou omáčkou a sladkou chilli omáčkou. Přidáme uvařenou rýží. Promícháme a zapneme plotnu naplno. A teď ke všem surovinám do pánve vyklepneme rozšlehaná vajíčka. Prudce opékáme, až vajíčka ztuhnou.
Ihned podáváme.
Dobrou chuť přeje Elly.