fbpx
Hlavní jídla,  Léto,  Recepty,  Sezóna

Plněná vepřová panenka s cuketou

DSC_5483

Cukety kam se podíváš. I u nás doma jsou aktuálně surovinou číslo jedna.

Znáte patnáctiminutové inspirace Jamie Olivera? Je to jeden z mých oblíbených kuchařů. Baví mě dívat se s jakou lehkostí a chutí přistupuje k vaření. A ty jeho patnáctiminutovky mě baví asi nejvíce. Jednou z nich je i perfektní, šťavnatá vepřová panenka, plněná fetou. Dokonalým doplňkem je cuketa, ochucená chilli a koriandrem. Náš tip nejen na víkend.

Hned když jsem Jamieho viděla připravovat tuhle dobrotu, tak jsem věděla, že ji musím vyzkoušet. Všechny suroviny jsem měla doma, kromě vepřové panenky 🙂 Celkem zásadní surovina. Neměla jsem ani mátu, ale zato plnou krabičku čerstvého koriandru. A protože se nebojím experimentů, použila jsem ji do cuket.

Potřebujeme

  • 1 kg vepřové panenky
  • 250 g sýra feta
  • 100 g sušené šunky
  • sůl a pepř

na cukety

  • 4 střední cukety
  • sůl a pepř
  • zbytek sýra feta z plnění masa
  • koriandr nebo máta
  • 5 stroužků česneku
  • 1 najemno nasekaná chilli paprička nebo sušené chilli
  • trocha olivového oleje

DSC_5495

Postup

Nejprve si připravte vepřové medailonky. Z panenky si nakrájejte vyšší kousky. Každý osolte a opepřete z obou stran. Doprostřed udělejte nožem díru a nacpěte do ní kostičku sýra feta. Každý medailonek překryjte sušenou šunkou. Aby na masu lépe držela, ještě přes šunku pořádně zatlačte a medailonek tím i trochu rozmáčknete.

Do pánve dejte trochu olivového oleje. Až je rozehřátý, položte do pánve medailonky, šunkou dolů. Opékejte asi pět minut, nespalte. Poté otočte a dopečte i z druhé strany.

Mezitím, co se maso opéká, začněte připravovat cuketu. Omytou, neoloupanou, nakrájejte na velice tenké plátky. Ideálně vám pomůže robot s krájecím nástavcem. Urychlí práci a plátky budou jeden jako druhý

Plátky cukety vsypejte do velkého hrnce, ve kterém jste hodně rozpálili dvě lžíce olivového oleje. Přidejte prolisovaný česnek a opékejte pět minut.

Mátu nebo koriandr spolu s chilli papričkou nasekejte najemno. Přidejte k cuketám. Nezapomeňte osolit a opepřit, průběžně promíchávejte. Restujte asi deset minut. Až cuketa lehce změkne, nerozvaří se. Přisypejte na malé kostičky nakrájený zbytek sýra feta a ještě promíchejte.

Do mělké mísy dejte cukety, nahoru naskládejte medailonky a ještě přelijte výpekem z masa.

Podávejte s oblíbenou přílohou – rýží, bulgurem, kuskusem, ale klidně i s bramborami nebo těstovinami. Jamie k jídlu podával hnědou rýži.

Dobrou chuť přeje Elly.

TIP NA PÁROVÁNÍ JÍDLA S VÍNEM OD ALKOHOL.CZ

K vepřovému masu jsme vybrali rakouské Clos Domaine Quartett Cuvée, které je kombinací muškátu, Sauvignonu, veltlínského a ryzlinku. V jeho harmonické chuti objevíte chuť červených a zelených jablek, melounu nebo hrušek.
3
A doporučit můžeme i Selektion Karlsberg Grüner Veltliner Reserve, opět bílé, rakouské víno od stejného výrobce. Tentokrát jednodruhové, odrůdy Grüner Veltliner a zas v něm najdete tóny jablek, ovoce a letních květin.
4