Podzimní dýňová bábovka přelitá smetanovým karamelem
Potřebujete
- 4 vejce
- 100 g třtinového cukru
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g bílé špaldové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 250 g dýňového pyré (použila jsem pyré z máslové dýně)
- 250 g rozpuštěného másla z La Formaggeria Gran Moravia
na ořechy
- 50 g pekanových ořechů
- 50 g cukru krupice
poleva
- 100 g cukru krupice
- 100 g smetany ke šlehání
Ze všeho nejdříve si připravte karamelové ořechy. Do nerezového hrnce si nasypejte cukr a nechejte to zkaramelizovat. Nezapínejte plotnu na nejvyšší teplotu, ať se karamel nespálí. Až začne rozpuštěný cukr hnědnout, sundejte hrnec z plotny a nasypejte do něj ořechy. Promíchejte, ať se ořechy karamelem obalí. Nechejte vychladnout a nasekejte nožem. Nemusí to být úplně najemno.
Vejce a třtinový cukr dejte šlehat do robota se šlehací metlou. Vyšlehejte do pěny. Přidejte obě mouky, smíchané s práškem do pečiva, rozpuštěné a mírně vychlazené máslo a dýňové pyré.
Jak na dýňové pyré? Návod najdete v tomhle článku.
Míchejte dokud nevznikne hladké těsto. Nakonec do něj vmíchejte nasekané karamelové ořechy.
Pečte v troubě předehřáté na 190 °C, 40 – 45 minut.
Hotovou bábovku vyklopte a nechejte trochu vychladnout. Na závěr ji polijte karamelovou polevou.
Karamelová poleva
V hrnci připravte z cukru karamel, jako na začátku receptu. Až má pěknou zlatavou barvu, zalijte karamel horkou smetanou. Proč horkou? Aby se karamel a smetana rychleji propojily. Míchejte, dokud se nespojí v hladkou polevu. Můžete zase vrátit na plotnu a na velice mírnou teplotu zahřívat. Tím urychlíte spojení karamelové polevy.
Karamelovou polevou přelijte bábovku a nahoru můžete ještě nasypat nasekané pekanové ořechy.
Dobrou chuť přeje Elly.