Podzimní špagety s dýní a špenátem
Rychlé jídlo, které je krásné už od pohledu. Září totiž všemi podzimními barvami. Překrásně voní i chutná.
Jaké jsou podzimní barvy? Všechny odstíny žluté, oranžové, červené, zelené. A přesně takové barvy najdete mezi dýněmi. Existují desítky jedlých druhů. Vám stačí jakýkoliv z nich. Třeba jen snadno dostupná hokkaido či máslová dýně. S nimi vykouzlíte snadné bezmasé jídlo, vonící po podzimu.
Dýní je teď všude plno. Protože je podzim a dýně patří mezi jeho poklady. Je zajímavé ochutnávat různé druhy, protože každá chutná maličko jinak. Některá je lehce oříšková, jiná nasládlá. Snadno si najdete své oblíbené. Nejčastěji v obchodech sežente hokkaido nebo máslovou dýni, ale také třeba muškátovou nebo špagetovou. Kdo chce ochutnat méně známé druhy, může si udělat výlet na dýňovou farmu. Tady si můžete dýně koupit nebo si je jen prohlédnout, seženete semínka, dozvíte se spoustu zajímavostí.
Dnešní recept je úžasný. Když nepotřebujete mít na talíři každý den maso, tak dýňové špagety jsou ideální oběd.
Potřebujeme
- 1 balíček špaget
- 1 dýně hokkaido
- 300 g čerstvého špenátu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 hrsti dýňových semínek
- dýňový olej
- kvalitní slunečnicový olej
- sůl a pepř
- sušená směs bylinek a květů skotské louky
Postup
Ve velké pánvi rozehřejte trošku oleje. Stačí 1 lžíce. Použijte kvalitní pánev, ve které se nebude jídlo přichytávat. Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli, ke které asi po třech minutách přidáte nasekaný česnek.
Dýni hokkaido (nebo jinou dýni, kterou máte) nakrájejte na kostičky. Vhoďte ji do pánve k cibuli a česneku. Ochuťte solí a pepřem. Já jsem navíc použila sušené bylinky a květy „skotské louky“. Promíchejte a chvilku opékejte, asi pět minut. Lehce podlijte vodou (zhruba 150 ml) a přikryjte poklicí. Duste doměkka, což bude trvat déle při větších kostkách dýně, naopak kratší dobu při menších kostičkách. Proto občas kontrolujte v jakém je dýně stavu, ať ji příliš nerozvaříte.
Hotovo? Dýně je měkká? Do hrnce přidejte špenát, přiklopte na chvíli opět poklicí, jen tak na dvě, tři minuty. Špenátové listy zavadnou. Promíchejte, ochutnejte, a když je potřeba, tak ještě dochuťte solí.
Dýňová semínka opečte na suché pánvi, na střední teplotu. Kdy jsou hotové? Začnou praskat a křupat.
Do velké pánve s dýňovou směsí přidejte scezené špagety. Trochu vody si nechejte v hrnku stranou. Touto vodou z těstovin můžete později docílit toho, že špagety budou krémovější a vláčné. Přidejte ji podle toho, kolik zbylo vody po dušení dýně.
Špagety promíchejte s dýňovou směsí a servírujte na talíř.
Na talíři posypejte dýňovými semínky a zakápněte výborným dýňovým olejem. Ten seženete v prodejnách se zdravou výživou. Ten můj je dovezený z Rakouska a je opravdu hodně dobrý.
Dobrou chuť přeje Elly.