Pomalu pečená trhaná kachna s kořenovou zeleninou a naanem
Hledala jsem teď v archivu fotku kachny se zelím, pro listopadové stories na instagramu koření Avokádo, který plním svými recepty a tipy. Zjistila jsem přitom, že mám v archivu tolik kachních receptů, a na blogu téměř žádný. Velká škoda! No a protože listopad je za dveřmi a listopad je měsícem svatomartinských hodů, pár vám jich tady naservíruju. Doufám, že máte kachní maso rádi jako my. Pravdou je, že s knedlíkem a se zelím kachnu jíme zřídka. Spíš si ráda hraju s recepty.
Upeču pomalu celou kachnu, maso natrhám vidličkou, rozdělím do sáčků a zmrazím. No a potom mám připravený základ na takové blbosti jako je dnešní recept 🙂 V obou mých kuchařkách najdete podobných tipů více. Jak si jedním vařením nebo pečením připravit základ na další obědy i večeře a ušetřit tak čas. Kachnu pro účely „šup do mrazáku“ peču jen se solí a kmínem. Takový základ. Protože se pak dá ještě různě doladit.
Jako přílohu pro dnešní kachnu jsem zvolila naan. Mám ráda koriandrový a česnekový, ale i ten obyčejný bez příchuti je super. Můžete použít i pita chléb, skvělá bude i tortilla. My jsme si s Tony nedávno koupily samotný chleba ve stánku s kebabem a daly do něj doma upečené maso. Výborný nápad!
Potřebujete
- maso z pomalu pečené kachny
- šťáva a tuk z pomalu pečené kachny
- 4 mrkve
- 3 petržele
- polovina celeru
- svazek jarní cibulky
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- sůl a pepř
- 3 lžíce Bzeneckého jablečného octa
- 2 lžíce třtinového cukru
- koriandrový naan
- 2 lžíce sádla
Cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. Jarní cibulku nakrájejte na kolečka. Zelené části odložte stranou. Ve velké pánvičce rozpusťte sádlo a dejte na něj opékat cibuli i bílé části jarní cibulky. Opékejte přibližně tři minuty. Přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na nudličky. Osolte a opepřete, ochuťte rozmačkaným česnekem. Promíchejte a společně opékejte dokud nezačne zelenina zlátnout.
Zalijte zeleninu jablečným octem. Promíchejte, zvyšte teplotu a nechejte ocet odpařit. Zasypejte cukrem a přidejte šťávu z pečení kachny.
Ještě dále vařte, dokud nebude zelenina trochu měkká. Ne úplně rozvařená! Měla by zůstat křupavá.
Naan nahřejte a dejte na něj zeleninu, na zeleninu kachní maso a nakonec posypejte zelenou jarní cibulkou.
Místo naanu můžete použít také našlehanou bramborovou kaši nebo opékané brambory.