Pražská šunka s teplým čočkovým salátem
Čočka je geniální luštěnina, ze které můžete uvařit dokonalé teplé i studené saláty.
U nás doma ji máme rádi i do polévek a vařím ji celkem často. Nejen tuhle hnědou, ale také francouzskou nebo červenou. Prostě čočka je top!
Nápad na dnešní jídlo vzniknul vlastně náhodou. V lednici jsme měli kus pražské šunky, která nám nejvíce chutnala teplá, lehce osmahnutá. Co jiného si k ní připravit než čočku? Původní plán byl čočka nakyselo, klasická verze s kapkou octa a smetanou, pěkně zahuštěná jíškou.
Jenže pár dní po vánočních svátcích neměl nikdo na klasiku chuť. Chtěli jsme něco „lehčího“, jen kus masa s příjemným teplým salátem.
A tak jsem čočku jen uvařila doměkka a následná úprava byla otázkou jen pár minut. Mezitím, co se dodělával teplý salát, tak se na pánvičce opražily plátky pražské šunky a za chvíli byl oběd na stole.
Potřebujeme
- 400 g čočky
- 250 g cherry rajčat (můžeme použít i velká rajčata nakrájená na drobnější kousky)
- 2 cibule
- trocha oleje
- sůl a pepř
- 2 – 3 stroužky česneku
- pražská šunka nebo uzené maso (třeba křížová kost)
Postup
Čočku den předem (nebo alespoň pár hodin předem) namočíme do vody. Na druhý den se nám rychleji uvaří. Kdo nechce složitě namáčet a čekat do druhého dne, tak si může koupit čočku předvařenou, která se namáčet nemusí a stačí ji krátce povařit.
Mezitím, co se čočka vaří, tak si ve větším hrnci zahřejeme olej, na kterém osmahneme nahrubo pokrájenou cibuli. Smažíme pěkně dozlatova. Poté k ní přidáme rajčata. Cherry rajčata stačí překrojit na polovinu, větší rajčata krájíme na kousky. Promícháme a necháme spolu prohřát asi pět minut. Dochutíme česnekem, případně oblíbenými bylinkami.
Do tohoto úžasně voňavého základu teď překlopíme okapanou uvařenou čočku. Dochutíme solí a pepřem a důkladně promícháme.
Ihned podáváme, spolu s opečenými kousky uzeného masa.
Zbyl vám teplý čočkový salát? Nevadí. Je totiž výborný i studený. Kdo chce, může si do něj na druhý den nakrájet kousky uzeného masa, přidat trochu majonézy a doplnit salát vejcem vařeným natvrdo. Podávaný postudenu, v téhle variantě, je také výborný.
Dobrou chuť přeje Elly.