Připravte se na poklidného rodinného Silvestra
Kdo by to byl řekl, vymyslel a dobrovolně naplánoval, že letošní oslavy příchodu nového roku oslavíme doma, v úzkém rodinném kruhu nebo s několika blízkými přáteli. I přesto si můžeme oslavy užít a připravit si nějaké dobroty, dobré pití, zahrát si společenské hry, dívat se na super filmy, bavit se s karaoke. Nebo cokoliv vás napadne a co má vaše rodina ráda.
Já už pár dní dumám nad tím, jaké menu připravím a sbírám podněty od všech členů rodiny, na co mají chuť.
Už před Vánocemi jsem naložila gravlax. Znáte ho? Je to marinovaný losos, kterého nakládám do směsi soli a cukru. K tomu přidávám trochu pepře a někdy i čerstvý kopr. Už vím, že naložit malý kousek, 200, 300 g, nemá cenu. Je hned pryč. Takže koupím celou polovinu lososa, filet a naložím ho. Během svátků je stejně pryč.
Nejraději nakládám do skleněných krabic s víčkem. Letos nám vyšlo perfektně počasí, takže jsme zastřešenou terasu využili jako další lednici. Za francouzským oknem máme vaječný koňak, pivo a další nápoje a taky právě krabičku s naloženým lososem.
Lososa pak nakrájím na tenké plátky a naskládám na tác. K němu připravím hořčičnou omáčkou, trochu čerstvého sýra a čerstvý kopr. Nesmí chybět ani kozí sýr, protože ten je v kombinaci s gravlaxem perfektní. Letos chci vyzkoušet plátky gravlaxu lehce zasypat kozím parmezánem Bon Lait, který mě úplně uchvátil.
Naloženého lososa můžete použít také na různé pomazánky. Stačí ho rozmixovat s čerstvým sýrem, ochutit opět trochou čerstvého kopru a máte hotovo. Pomazánka na chlebíčky, jednohubky, různé plněné košíčky.
Letos peču taky škvarková kolečka, protože všichni milujeme škvarky. Naskládám je na nový tác z cedrového dřeva, který jsem objednala na Bonami. Hned jak jsem ho vybalila, tak mě překvapilo, jak je lehoučký. A opravdu překrásný!
Děti ho hned musely vyzkoušet a nachystaly na něj naši oblíbenou večeři, takzvané „prkýnko“. Všechny možné dobroty z lednice, sýry, salámy, olivy, papričky. Jako pyšná matka jsem to hned blikla, ale jen mobilem ve svitu stromečku a svíček, tak foto takové nic moc 🙂
Škvarková kolečka (nejen na Silvestra)
- 500 g polohrubé mouky
- 300 g škvarků
- 1/2 malé cibule
- 1 stroužek česneku
- 25 g čerstvé droždí
- špetka cukru
- 250 ml plnotučného mléka
- 1,5 lžičky soli
- 1 žloužek
- 50 g másla
- špetka pepře
Škvarky pomelte, cibuli nasekejte najemno a česnek prolisujte. Promíchejte se zbytkem suroviny a vypracujte nelepivé mastnější těsto. Nechejte hodinu kynout.
Já si ulehčuji přípravu svým Thermomixem. Odvážím do něj škvarky, přidám cibuli a česnek a sekám 10 vteřin na rychlost 7. Vznikne hladká pasta, do které přidám zbytek surovin. Nechám 2 minuty míchat programem Těsto a v nádobě potom hodinu vykynout.
Těsto vyklopte a rozválejte na placku silnou asi 0,5 cm. Vykrajujte malá kolečka, formičkou nebo skleničkou. Skládejte na plech vyložený pečícím papírem.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte cca 25 minut.
Ještě nechejte na plechu odpočinout.
Na blogu najdete i další tipy na silvestrovské občerstvení
Oblíbili jsme si třeba dobroty ze šnečí farmy v Nahošovicích. Koupíte je teď i v Globusu.
Vajíčková pomazánka patří ke každé párty, to se shodnu se spoustou lidí 🙂 Nejen po Velikonocích, kdy je vajíček přebytek. My máme rádi tuhle verzi a většinou ji připravuje Tony.
Zajímavá verze jednohubek je tahle TUCková, kterou jsme zkoušeli vloni. Obložíte je jako chlebíčky nebo jednohubky. Jen doporučuji rychle sníst, aby sušenka zůstala křupavá a nenavlhla od pomazánek.
Další skvělou inspiraci najdete u blogerek
Vždycky mě lákalo vyzkoušet slané větrníky z odpalovaného těsta. Letos už to nestihnu, ale při nejbližší příležitosti vyzkouším.
A úžasné a snadné tipy od Ivy najdete na jejím blogu v článku Nejlepší silvestrovské občerstvení.
Krásný cedrový tác najdete na BONAMI a kromě toho spoustu dalších krásných doplňků nejen do kuchyně.