fbpx
Dezerty,  Recepty

Pudingová Silveig aneb historicky nejoblíbenější moučník

Tenhle jednoduchý moučník je známý jako pudingová buchta nebo peřinková buchta. Těsto zalijete pudingem a po upečení potřete zakysanou smetanou. Jednoduché a neuvěřitelně dobré. Zvláštní název pochází z doby před téměř dvaceti lety, kdy jsem začala psát do rubriky Vaření pro magazín Žena-in.cz. A tenhle recept do diskuze o vaření vložila čtenářka s nickem Silveig.

Na magazínu se tenhle název vžil a u nás doma téhle buchtě neřekneme jinak.

Používám vanilkový nebo smetanový puding Dr. Oetker nebo ten z Lidlu. Oba dva jsou super. Někdo používá jakýkoliv puding, další nejoblíbenější je čokoládový. Ale nám pudingová Silveig chutná s pudingem světlým.

Vyzkoušejte a pochlubte se, jak se vám povedla 🙂

Potřebujete

  • 4 vejce 
  • 130 g třtinového cukru nebo cukru krupice
  • 100 ml řepkového oleje
  • 100 ml vody
  • 200 g bílé špaldové mouky 
  • 1 prášek do pečiva

na puding

  • 900 ml plnotučného mléka 
  • třtinový cukr podle chuti (cca 4 až 5 lžic)
  • 2 balíčky vanilkového pudingového prášku

na dokončení

  • 400 g zakysané smetany
  • 1 skořicový cukr

Troubu předehřejte na 170 °C.

Nejdříve si dejte vařit puding. 750 ml mléka dejte ohřívat do hrnce. Ochuťte cukrem. Až bude mléko horké, téměř vřít, přidejte zbytek mléka, ve kterém jste rozmíchali oba pudingy. Míchejte do zhoustnutí a potom ještě asi pět minut na mírnější teplotu. Dokud puding nezhoustne. Nechejte stranou a připravte těsto.

Vajíčka a cukr dejte společně šlehat do mísy robota. Použijte nástavec na třená těsta nebo šlehací metlu. Šlehejte do pěny. Přidejte olej, vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Umíchejte těsto bez hrudek.

Těsto vylijte na připravený plech (rozměr ideálně cca 26 x 35 cm), který jste buď vyložili pečícím papírem nebo vymazali olejem a vysypali polohrubou moukou. Na těsto rozlijte puding. Tak nějak přiměřeně rovnoměrně. Ono se to úplně rovnoměrně nepovede a v tom je to kouzlo, že mezi pudingem vám bude po upečení různě vykukovat těsto.

Dejte péct do předehřáté trouby, na 40 minut.

Po této době vyndejte z trouby a ihned potřete zakysanou smetanou, po celé ploše buchty. Posypejte skořicovým cukrem a nechejte vychladnout.

Krájejte na čtverečky, podávejte.

Je to opravdu velká pecka!

Nákupní seznam

Mléko kupuji posledních pár měsíců v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia

Mouku mám moc ráda Pernerku, koupíte ji téměř v každém supermarketu i menších obchodech. Střídám ji se špaldovou moukou, kterou kupuji v bezobalovém obchůdku Duha v Hranicích.

Vejce – řekněte někdo tomu chlapovi, kterého jsem si vzala, ať mi dovolí v rohu zahrady kurník!!!

Dobrou chuť přeje Elly