QUICHE – slaný francouzský koláč
Slaný koláč je jen jedním z jídel, které z francouzské kuchyně milujeme.
Máte svou oblíbenou kuchařku, která je pro vás důležitá a nepostradatelná? Mezi ty mé TOP patří oba díly knihy UMĚNÍ FRANCOUZSKÉ KUCHYNĚ z nakladatelství Jota. Obsahují opravdu podrobné návody a recepty na ty nejúžasnější francouzské speciality. Za mě jsou to jedny z nejlepších kuchařek, které u nás vůbec seženete.
Suroviny na těsto
- 280 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1/4 lžička cukru
- 200 g vychlazeného másla
- asi půl hrnku ledové vody – podle potřeby
Příprava těsta
Mouku, cukr, sůl a máslo dejte do velké mísy. Pracujte rychle, aby se máslo co nejméně ohřálo. Z uvedených surovin za malou chvíli uhnětete něco jako hrubou strouhanku. Těsto ještě není úplně spojené.
Teď přidejte vodu, ale zatím jen tak polovinu množství, které jste si připravili. Vypracujte hladké těsto, které bude krásně držet pohromadě a nebude lepit. Uválejte z něj kouli, kterou zabalte do potravinářské folie a nechejte asi hodinu v mrazáku.
Po hodině těsto vyndejte a rozválejte na pomoučené ploše. Připravte si formu na koláč. Může to být rozevírací dortová forma nebo keramická forma s nízkým okrajem. Záleží na vás. Průměr přibližně 24–26 cm.
Formu vymažte lehce máslem a přeneste do ní vyválené těsto. Bude nejen na dně, ale musí mít také vysoký okraj, aby vám z něj nevytekla náplň. Těsto na dně propíchejte vidličkou, položte na něj pečící papír a na ten vysypte fazole. To proto, aby se nám těsto nenafouklo.
Pečte asi 10 minut při teplotě 200 °C. Po této době sundejte z koláčového základu pečicí papír s fazolemi a dopečte ještě asi 5 minut. Vyndejte z trouby a nechejte vychladnout. Nyní je základ připravený k naplnění.
Náplně – sto a jedna možnost
Náplní celé skvělé dílo dokončíte. Podívejte se na pár rychlých inspirací.
Quiche se šunkou a čedarem
Quiche s lososem a vejci
Quiche se šunkou a sýrem