Růžičková kapusta zapečená s ořechy
Kapusta patřila dlouho dobu mezi má neoblíbená jídla. Než jsem si ji postupně zamilovala. Díky svému muži.
Ten ji totiž miluje. Ve všech možných úpravách, jako hlavní jídlo, polévku i přílohu. Růžičkovou i hlávkovou. Právě proto jsem ji postupně začala zařazovat do svého jídelníčku. A vyšlo to. Už pár let patří mezi mé oblíbené zeleniny a pravidelně se objevuje na našem jídelníčků.
Dnešní recept je jednou z nejoblíbenějších úprav růžičkové kapusty v naší rodině. Když nemáme chuť na maso, tak skvěle vystačí jako hlavní chod. Když k ní přidáte kousek kuřecího masa nebo ryby, bude skvělou přílohou.
Potřebujeme
- pytlík růžičkové kapusty
- 2 hrsti vlašských ořechů
- 50–100 g sýra s modrou plísní
- 200 ml smetany
- 1 šalotku
- 1 hrnek jemné strouhanky z bílého pečiva
- 1 hrnek oblíbeného sýra – výborný je ementál, gouda
- máslo
Postup
Růžičkovou kapustu očistíme, zbavíme nehezkých lístků a každou překrojíme napůl. Naskládáme do pekáčku, který můžeme zlehka vymazat máslem.
V hrnci na plotně si připravíme omáčku, na zalití kapusty. Na kousku másla osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku.
Přidáme nasekané ořechy, které jen lehce opražíme (asi dvě minutky).
Zalijeme smetanou, přivedeme k varu a odstavíme z plotny.
Do smetany nalámeme sýr a mícháme, dokud se nerozpustí. Tou to omáčkou zalijeme připravené kapusty.
Pečeme asi 15 minut. Doba pečení záleží na tom, jestli chcete mít kapusty více nebo méně upečené, tvrdší nebo více rozvařené. Po této době smícháme strouhanku a najemno nastrouhaný sýr a touto směsí kapustičky zasypeme. Ještě pečeme, dokud se povrch nespeče a nezezlátne.
Tyto kapustičky jsou vynikající příloha třeba k masu nebo jen tak samotné. My si je rádi dáváme k přírodním kuřecích prsům.