
Ryba na talíři: Treska s topinamburovým pyré
Ryby na talíři. Já jsem fanoušek, jak vy? Dětem ryby vařím od malička, takže je všichni tři mají rádi. A dokonce milují i většinu mořských plodů. Střídám ryby mořské a sladkovodní a treska patří mezi mé oblíbené.
Aljašská treska je jedna z mých nejoblíbenějších ryb. Ty od Mylord Premium filetují přímo na moři a rovnou je tam i mrazí. Díky tomuto postupu si ryba zachová nejen svou strukturu, ale taky chuť a výživové hodnoty. Dále se pak ryby zpracovávají v Mikulově a fičí do obchodu.
Inspiraci na dnešní recept jsem našla v pořadu Bez servítky, jehož natáčení jsem se účastnila a jedna z mých „soupeřek“ Ejka tohle boží pyré podávala při svém večeru.

Potřebujete
- 800 g filet z aljašské tresky Mylord Premium
- sůl a pepř
- olivový olej a kousek másla
topinamburové pyré
- 500 g topinambur
- 2 lžíce másla
- 300 ml smetany na vaření
- 1/2 lžičky soli
- špetka bílého pepře
Topinambury oloupejte a nakrájejte na malé kousky. V hrnci rozpusťte máslo a dejte na něj opékat topinambury. Opékejte přibližně 10 minut na střední teplotu. Jak poznáte, že jsou hotové? Budou krásně do hněda opečené.
Ochuťte solí, pepřem a zalijte smetanou. Vařte na mírnou teplotu doměkka.
Poté rozmixujte na hladké pyré.
Aljašskou tresku nechejte rozmrznout, ochuťte jen solí a pepřem. Tahle skvělá ryba další dochucování nepotřebuje.

Opečte na kousku másla s olivovým olejem, Z každé strany jen minutku a kousek, aby ryba zůstala šťavnatá.
Na ozdobu můžete opéct pár plátků oloupaných topinambur na rozpáleném oleji a přidat je na talíř. Na talíři ozdobte čerstvým koprem.
Ihned podávejte.
Recept vznikl ve spolupráci se značkou Mylord Premium.
