Snadné rybízové jogurtové mufiny
Rybíz je oblíbeným českým ovocem. Keříky s nimi najdete na mnoha zahradách.
A kdo to štěstí nemá, může si pro sladkokyselé bobulky zajít na trh. Nechejte se inspirovat naším jednoduchým rybízovým dezertem.
Na sbírání rybízu v dětství vzpomínám velice ráda. Chodila jsem totiž na brigády, kde se otrhával rybíz z plantáže plné keříků. Tehdy jsem trhání hroznů červených a černých bobulek brala jako výbornou možnost přivýdělku, dnes je otrhávám a přitom už přemýšlím co dobrého s nimi vymyslím v kuchyni.
Z obou dvou rybízů jsou výborné džemy, ale i zavařeniny nebo šťávy. Ale dezerty, ty jsou z rybízu dokonalé!
Potřebujete
- 150 g bílého jogurtu
- 150 g cukru krupice
- 3 vejce
- 100 ml rozpuštěné Hery máslová příchuť
- 230 g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 hrnky kuliček červeného rybízu
- koření Sonnentor – Čepička z květů nebo domácí levandulový cukr
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C.
Připravte si formy na mufiny. Buď kovovou formu nebo silikonové formičky. Ideální je vyložit důlky papírovými košíčky. Nemusíte tak vymazávat tukem a vysypávat moukou a hotové mufiny krásně vypadají.
V míse smíchejte jogurt, cukr, vejce a rozpuštěnou Heru. Zvlášť spolu promíchejte mouku a prášek do pečiva. Obě části – sypkou i tekutou, důkladně promíchejte. Přidejte špetku soli.
Nakonec do těsta přimíchejte rybíz. Půl hrnku rybízu si nechejte bokem.
Těsto naplňte do tříčtvrtin výšky papírových košíčků. Nahoru ještě dejte trochu kuliček rybízu a posypejte výborným a voňavým kořením Čepička z květů. Já jsem na část mufinů použila domácí levandulový cukr a bylo to taky skvělé. Dokonce jsem trochu květů levandule přimíchali i do poloviny těsta. Nebojte se vyzkoušet.
Pečte asi 30 minut.
TIP: Do jogurtového základu můžete přidat cokoliv. Já jsem včera pekla variantu maliny, ostružiny a bílá čokoláda. Úžasné!!!
Dobrou chuť přeje Elly.