fbpx
Grilování,  Podzim,  Předkrmy,  Saláty

Salát s jablky , ořechy a křupavými lístky šalvěje

Kdo jednou ochutná nasucho opražené lístky šalvěje tak si je nutně zamiluje 🙂

IMG_7775

A na salátu s opečenými jablky a oříšky se skvěle vyjjímají.  Navíc díky prokázaným látkám obsažených jak ve vlašských ořeších , tak v šalvěji je salát ideálně „protistresový“.

Ono ne nadarmo babička říkává “ Ořechy jsou cérko dobré na nervy! “

Potřebujeme

Salát:

  • 5 šalvějových lístků
  • 100g vlašských ořechů
  • 1 jablko nakrájené na tenké plátky
  • ledový salát , případně směs salátů

Zálivka:

  • 3 lžíce ořechového (nebo olivového) oleje
  • 1 lžička bílého vinného octu
  • špetka soli
  • pepř
  • 1 lístek šalvěje nadrobno nasekaný
  • 4 lístky šalvěje na ozdobu

Postup

Na pánvi nasucho orestujeme vlašské ořechy , asi 3 minuty na střední stupeň, přidáme lístky šalvěje natrhané na kousky a plátky jablek. Opékáme asi 7 minut až jablíčka začnou chytat zlatou barvu.

Na zálivku dobře smícháme všechny ingredience.

4 zbylé lístky šalvěje osmažíme nasucho na pánvi.

Na talíře dáme natrhané lístky salátu , přidáme jablka a ořechy a křupavé lístky šalvěje.

K podávání je ideální náš oblíbený chleba bez hnětení – pro tentokrát jsem do něj přidala vlašské ořechy.

IMG_7782

Salát nejenže je neskutečně dobrý, ale je také velmi zdravý

Šalvěj má blahodárné účinky na naše trávení. Pomáhá proti plynatosti, stimuluje trávení a funkci žlučníku.

Má i celkově uklidňující účinky na náš organismus, například při nervovém vypětí, stresu a nespavosti.

A tento účinek ještě umocňují i vlašské ořechy , které jsou významným zdrojem vitaminů skupiny B, které jsou důležité např. pro správnou činnost mozku, našeho nervového systému, ale i pro kůži a funkci našich vnitřních orgánů.

Takže bezstresovou dobrou chuť 🙂 Lenka