Salát s jablky , ořechy a křupavými lístky šalvěje
Kdo jednou ochutná nasucho opražené lístky šalvěje tak si je nutně zamiluje 🙂
A na salátu s opečenými jablky a oříšky se skvěle vyjjímají. Navíc díky prokázaným látkám obsažených jak ve vlašských ořeších , tak v šalvěji je salát ideálně „protistresový“.
Ono ne nadarmo babička říkává “ Ořechy jsou cérko dobré na nervy! “
Potřebujeme
Salát:
- 5 šalvějových lístků
- 100g vlašských ořechů
- 1 jablko nakrájené na tenké plátky
- ledový salát , případně směs salátů
Zálivka:
- 3 lžíce ořechového (nebo olivového) oleje
- 1 lžička bílého vinného octu
- špetka soli
- pepř
- 1 lístek šalvěje nadrobno nasekaný
- 4 lístky šalvěje na ozdobu
Postup
Na pánvi nasucho orestujeme vlašské ořechy , asi 3 minuty na střední stupeň, přidáme lístky šalvěje natrhané na kousky a plátky jablek. Opékáme asi 7 minut až jablíčka začnou chytat zlatou barvu.
Na zálivku dobře smícháme všechny ingredience.
4 zbylé lístky šalvěje osmažíme nasucho na pánvi.
Na talíře dáme natrhané lístky salátu , přidáme jablka a ořechy a křupavé lístky šalvěje.
K podávání je ideální náš oblíbený chleba bez hnětení – pro tentokrát jsem do něj přidala vlašské ořechy.
Salát nejenže je neskutečně dobrý, ale je také velmi zdravý
Šalvěj má blahodárné účinky na naše trávení. Pomáhá proti plynatosti, stimuluje trávení a funkci žlučníku.
Má i celkově uklidňující účinky na náš organismus, například při nervovém vypětí, stresu a nespavosti.
A tento účinek ještě umocňují i vlašské ořechy , které jsou významným zdrojem vitaminů skupiny B, které jsou důležité např. pro správnou činnost mozku, našeho nervového systému, ale i pro kůži a funkci našich vnitřních orgánů.
Takže bezstresovou dobrou chuť 🙂 Lenka