Sirup na svařené víno podle Flo
Moje kamarádka Florentýna umí ten nejlepší sirup do svařáku na světě!
Od té doby, co ho zveřejnila na svém webu Kuchařka pro dceru, se ho nemůžeme nabažit 🙂 Už vlastně nedělám svařák jinak 🙂 A protože se mě hodně lidí ptá na recept, tady je. Jani díky!
Potřebujeme
- 1 kg cukru
- 1 l vody
- 25 g badyánu
- 20 g hřebíčku
- 30 g skořice (celé)
- 10 g nové koření
- kůra z 1 citronu
- kůra z 1 pomeranče
Cukr v co největším hrnci, který najdete, nasucho zkaramelizujete dozlatova. Nečekejte na sytě hnědou barvu, ať nezhnědne příliš a nezhořkne. Zalijte vodou (pozor, ať se přitom neopaříte a nespálíte) a nechte už jen mírně povařit, dokud se karamel nerozpustí. Přidejte koření a kůru, 5 minut povařte a nechte přes noc v chladu odležet.
Druhý den přeceďte, nalijte do velké lahve (třeba od vína) a uložte do tmy. Vyvařené koření můžete propláchnout ve vodě, usušit a použít na ozdobu.
Až budete mít chuť na svařené víno, počítejte na jednu porci s 200 ml horkého vína – bílého nebo červeného – a 30 ml sirupu, což jsou dvě velké polévkové lžíce po babičce. Bílý svařák zdobte citronem, červený pomerančem.
Já jsem použité koření využila ještě jednou. Jako vylepšení zázvorového likéru. Doporučuji všem!
Elly.