fbpx
Oslavy,  Ostatní,  Párty,  Předkrmy,  Recepty

Skvělé (nejen) silvestrovské pomazánky

DSC_1383

Tipy na dobré pomazánky. Těch není prostě nikdy dost 🙂

Moje kamarádka Libča je živel. A skvěle vaří. Když jsme se naposledy viděly, připravila jako pohoštění několik skvělých pomazánek, které se hodí nejen na Silvestra, ale vlastně po celý rok. Pro návštěvy, ale i dětem a rodičům na svačiny.

Na tuňákovou pomazánku potřebujete pouze plechovku dobrého tuňáka v rajčatové omáčce. Jestli najdete ve spíži tuňáka v olivovém oleji nebo ve vlastní šťávě, můžete ho použít a do finální verze pomazánky použijte trochu kečupu.

Volitelnou surovinou je v receptu cibule. Pro malé děti ji klidně vynechejte, pro větší děti, dospělé a milovníky cibule ji určitě nezapomeňte přidat. Nakrájenou najemno, klidně to může být šalotka nebo jarní cibulka i se zelenou natí. Pomazánku osvěží a barevně rozveselí.

Pomazánka číslo 1 – TUŇÁKOVÁ

Suroviny

  • 1 plechovka tuňáka Calvo v rajčatové omáčce
  • 250 g sýra Philadelphia (případně Lučiny)
  • 1 malá cibule
  • sůl a pepř

Postup

Příprava této pomazánky je tak snadná, že postup není téměř nutný psát. Cibuli nakrájíme najemno a dáme do misky. Přidáme tuňáka i s omáčkou, případně s olejem nebo šťávou. Rozmačkáme vidličkou. Přidáme sýr a důkladně promícháme.

Můžeme dochutit čerstvou nasekanou zelenou petrželkou nebo pažitkou. Výborné bude i dochucení kouskem nastrouhaného čedaru. Fantazii se meze nekladou. Milovníci kukuřice mohou přidat trochu sterilované kukuřice, čerstvá paprika nasekaná na drobné kostičky tomuto pokrmu neublíží, naopak prospěje.

 

DSC_1376

Pomazánka číslo 2 – LOSOSOVÁ

Suroviny

  • 300 g sýra Philadelphia (případně Lučina nebo pomazánkové máslo)
  • 2 lžíce mléka
  • 150 g uzeného lososa
  • 1 snítka čerstvého kopru
  • sůl a pepř

Postup

Lososa nakrájíme na menší kousky. Kopr nasekáme velice nadrobno. Všechno dohromady smícháme. Mléko přidáváme proto, aby pomazánka byla řidší.

Na talíři můžeme ještě ozdobit čerstvým koprem. Pomazánka je skvělá nejen na svačinu, ale určitě s ní připravíte chutné jednohubky.

Víte, jaké pečivo je k téhle pomazánce úplně dokonalé? Naše domácí housky.

DSC_1389

Hned první varování. Kdo nemá rád olivy, ať nečte dál. Tato pomazánka má nejvýraznější chuť ze všech pomazánek tohoto týdne.

Také budete potřebovat nejvíce surovin a opět sýr Philadelphia jako základ. Tento sýr můžete nahradit Lučinou, tvarohem, pomazánkovým máslem nebo třeba sýrem Buko. Ale upozorňuji, že chuť potom bude malinko jiná. Vyzkoušejte a uvidíte, co vám bude nejvíce chutnat a vyhovovat.

Pomazánka číslo 3 – SE SUŠENÝMI RAJČATY A OLIVAMI

Suroviny

  • 250 g sýra Philadelphia
  • 50 g zakysané smetany
  • česnek podle chuti
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
  • 4 sušená rajčata naložená v oleji
  • 10 černých oliv

Postup

Olivy nakrájíme nadrobno nebo na půlkolečka. Rajčata na menší kousky. Bazalku nasekáme nadrobno. Všechny suroviny promícháme a dochutíme solí, pepřem a česnekem. S tím to nepřehánějte, protože by jeho chuť mohla přehlušit všechny ostatní. Pomazánku podávejte vychlazenou, ozdobenou snítkou bazalky.