fbpx
Dezerty,  Recepty

Skvělý rybízový koláč s mandlovou náplní

Očesala jsem rybíz. Černý i červený. A taky jostu. A upekla moc povedený koláč. K jeho náplni mě inspirovala bohyně Lenka, která dělala při naší minulé návštěvě podobnou náplň, jen s jahodami.

Užívám si to krásné letní počasí jak to jen jde. Chodíme s Žofinkou po zahradě, krmím ji dozrávajícím ovocem, sbíráme ovoce do misky a pak si na něm pochutnáváme celá rodina nebo něco dobrého upeču. Naše zahrada nejsou žádné velké plantáže. Máme jen pár keříků rybízů, angreštů, jostu, ostružiny a maliny. Ale i ta trocha nám stačí k radosti. Žofince k radosti z poznávání světa. Je nadšená z nových chutí a mě baví procházet se s ní ráno po zahradě a snídat venku.

Potřebujete

na těsto

  • 125 g Hery máslová příchuť
  • 250 g hladké pšeničné mouky Pernerka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce rumu
  • špetka soli
  • 100 g cukru krupice
  • 2 lžíce ledové vody

na náplň

  • 3 vejce
  • 100 g mandlové mouky
  • 100 g smetany ke šlehání
  • 100 g změklého másla
  • 400 g černého i červeného rybízu, josta
  • květy ze 4 stonků levandule

a ještě

  • 50 g mandlové mouky na posypání těsta
  • olej ve spreji

Všechny suroviny na těsto smíchejte. Já pracuji s robotem s hnětacím hákem na tuhá těsta. Šetřím čas i ruce. S těstem se pomazlím když ho tvaruji do zapékací formy. Těsto nechejte dvě hodiny odpočívat v lednici.

Formu na koláč vymažte olejem ve spreji.

Těsto rozválejte do kruhu. Dejte do  zapékací formy. Zvedněte kolem okrajů.

Povrch těsta posypejte mandlovou moukou.

Připravte si náplň. Vejce, máslo, smetanu i mandlovou mouku umíchejte metličkou do hladké směsi. Vylijte do připravené formy.

Z rybízů oberte pouze kuličky a ty rozsypejte na náplň.

Pečte v troubě předehřáté na 180 °C, 45 až 50 minut. Povrch musí zezlátnout, náplň musí být uvnitř upečená. Jak to poznáte. Zatlačte prsty na střed, musí být pevný.

Dobrou chuť přeje Elly.