fbpx
Dezerty,  Pro děti,  Recepty

Smaženky. Jednoduchá, rychlá a levná svačina či večeře.

Na tohle super jídlo mám samé hezké vzpomínky z dětství. Dělávala nám je babička i maminka, dělám je teď i já svým dětem. Nepotřebujete téměř nic jiného než veku a tvaroh.

Dříve se prý na smaženky chodilo do mléčných barů a i dnes na ně občas někde narazíte. Znáte je? Ochutnali jste někdy? Mě by teda dost zajímaly ty mléčné bary. To bych chtěla zažít 🙂 Představuju si je jako místa, kde mléko, kakao a horká čokoláda tečou proudem. Do toho si můžete pochutnat na čerstvém pudinku, dát si poctivého tvarohového Míšu. A tak.

Jednou jsem zkoušela použít již ochucený tvaroh s vanilkou a smaženky byly skvělé. Pokud na něj nenarazíte, nevadí. Oslaďte si plnotučný tvaroh podle své chuti a přidejte vanilku.

Potřebujete

  • 1 balení krájené veky (klidně nekrájené, ale je to takové pohodlnější)
  • 500 g plnotučného tvarohu (nebo ochucený vanilkový tvaroh)
  • cukr nebo med podle chuti
  • vanilka (já používám z Oxalisu vanilkový prášek, ale může klidně použít kvalitní vanilkový cukr)
  • 4 vejce
  • strouhanka
  • cukr moučka na posypání
  • olej na smažení

Tvaroh ochuťte medem nebo cukrem, přidejte vanilku a důkladně zamíchejte. Někdo dává dokonce i špetku skořice.

Připravte si veku. Vždy dva kousky k sobě. Každý plátek veky namažte trochou tvarohu a přilepte k sobě. Takto si nachystejte všechny smaženky, až nezbyde žádný tvaroh a žádná veka.

Všechna vejce vyklepněte do misky nebo hlubokého talíře. Prošlehejte vidličkou. Do vedlejšího talíře vysypejte strouhanku.

Každou slepenou veku s tvarohem obalte nejprve ve vajíčku, potom ve strouhance. Z obou stran i z boku.

Smažte ve vyšší vrstvě oleje, ze všech stran dozlatova. Odkládejte na papírovou utěrku, která odsaje přebytečný olej.

Dobrou chuť přeje Elly.