fbpx
Jaro,  Ostatní,  Recepty,  Sezóna

Snadné bylinkové máslo s medvědím česnekem

Na medvědí česnek se každý rok těším jak děcko. Jezdíme na něj k řece Juhyni, kde rostou úplné lány. Užíváme si ho celou sezonu a ještě si uděláme zásoby v podobě pesta, na zbytek roku. Někdo medvědí česnek suší, někdo mrazí. Můj nejoblíbenější způsob uchování je však stále pesto. Přidáváme ho pak k těstovinám, k masu, nakládáme do něj maso na grilování, pečeme s ním chleba a jiné pečivo. Způsobů využití je spousta a už pro vás na pesto chystám recept.

Bylinkové máslo je velká pochoutka ať už do něj použijete jakékoliv bylinky. Je zajímavé namixovat si pokaždé jiné složení a vychutnávat si máslo třeba jen na čerstvém pečivu nebo si nechat máslo rozpustit na grilovaném steaku. Kousek můžete přidat k pečenému kuřeti nebo na něm osmahnout vajíčka.

Poslední bylinkové máslo, které jsem vyrobila, bylo z medvědího česneku. Přidala jsem k němu trochu petrželky a mořskou sůl. Nic jiného není potřeba. Jak si takové máslo vyrobíte doma?

  • 250 g měkkého másla
  • sůl podle chuti
  • hromáda nasekaného medvědího česneku
  • 3 až 4 lžíce nasekané zelené petrželky

Medvědí česnek a petrželku si nasekejte najemno.

Připravíme si kostku změklého másla a nasekaný medvědí česnek.

Výborným doplněním medvědího česneku jsou i další bylinky, díky kterým bude bylinkové máslo chutnat vždycky trochu jinak. Já jsem použila zelenou petrželku. Super bude ale i pažitka nebo tymián.

Skvěle chutná, když do části hotového másla přidáte ještě trochu nastrouhaného parmezánu.

Měkké máslo promíchejte s bylinkami, ochuťte solí a klidně i špetkou pepře.

Teď je čas máslo pěkně natvarovat. Já používám ráda nerezová tvořítka. Mám sadu formiček na tvarování pokrmů TESCOMA a ty jsou na bylinkové máslo ideální. Vyložte je potravinářskou folií nebo folií na semifreda a natlačte do nich bylinkové máslo. Kdo nemá formičku, vytvaruje váleček, který zabalí do potravinářské folie.

 

Teď už jen nechejte vychladit v lednici, ideálně do druhého dne.

Na druhý den vyklepněte z tvořítka, odloupněte folii nebo vybalte váleček z potravinářské folie. A můžete podávat. Třeba jen tak na čerstvou bagetu. Nebo nechat rozpustit na čerstvě ugrilovaný steak.

Dobrou chuť přeje Elly.