Snadné bylinkové máslo s medvědím česnekem
Na medvědí česnek se každý rok těším jak děcko. Jezdíme na něj k řece Juhyni, kde rostou úplné lány. Užíváme si ho celou sezonu a ještě si uděláme zásoby v podobě pesta, na zbytek roku. Někdo medvědí česnek suší, někdo mrazí. Můj nejoblíbenější způsob uchování je však stále pesto. Přidáváme ho pak k těstovinám, k masu, nakládáme do něj maso na grilování, pečeme s ním chleba a jiné pečivo. Způsobů využití je spousta a už pro vás na pesto chystám recept.
Bylinkové máslo je velká pochoutka ať už do něj použijete jakékoliv bylinky. Je zajímavé namixovat si pokaždé jiné složení a vychutnávat si máslo třeba jen na čerstvém pečivu nebo si nechat máslo rozpustit na grilovaném steaku. Kousek můžete přidat k pečenému kuřeti nebo na něm osmahnout vajíčka.
Poslední bylinkové máslo, které jsem vyrobila, bylo z medvědího česneku. Přidala jsem k němu trochu petrželky a mořskou sůl. Nic jiného není potřeba. Jak si takové máslo vyrobíte doma?
- 250 g měkkého másla
- sůl podle chuti
- hromáda nasekaného medvědího česneku
- 3 až 4 lžíce nasekané zelené petrželky
Medvědí česnek a petrželku si nasekejte najemno.
Připravíme si kostku změklého másla a nasekaný medvědí česnek.
Výborným doplněním medvědího česneku jsou i další bylinky, díky kterým bude bylinkové máslo chutnat vždycky trochu jinak. Já jsem použila zelenou petrželku. Super bude ale i pažitka nebo tymián.
Skvěle chutná, když do části hotového másla přidáte ještě trochu nastrouhaného parmezánu.
Měkké máslo promíchejte s bylinkami, ochuťte solí a klidně i špetkou pepře.
Teď je čas máslo pěkně natvarovat. Já používám ráda nerezová tvořítka. Mám sadu formiček na tvarování pokrmů TESCOMA a ty jsou na bylinkové máslo ideální. Vyložte je potravinářskou folií nebo folií na semifreda a natlačte do nich bylinkové máslo. Kdo nemá formičku, vytvaruje váleček, který zabalí do potravinářské folie.
Teď už jen nechejte vychladit v lednici, ideálně do druhého dne.
Na druhý den vyklepněte z tvořítka, odloupněte folii nebo vybalte váleček z potravinářské folie. A můžete podávat. Třeba jen tak na čerstvou bagetu. Nebo nechat rozpustit na čerstvě ugrilovaný steak.
Dobrou chuť přeje Elly.