Snadný a rychlý tvarohový koláč s malinami
Tvaroh v naší lednici nechybí nikdy. Ráda z něj dělám pomazánky, ale i nejrůznější dezerty. Děti milují tvaroh vyšlehaný s trochou medu a se zakysanou smetanou. Chuť je podobná pribináčku, ale je ještě mnohem lepší.
A tenhle tvarohový koláč? Určitě to všichni dobře znáte. U nás doma se tomu říkalo a říká, že nás „honí mlsná“. Často v tomhle případě sáhneme do mrazáku pro zmrzlinu, upečeme si čokoládový fondant nebo připravíme rychlý crumble z jakéhokoliv ovoce, které je po ruce.
Někdo jiný upeče rychlou bábovku nebo bublaninu, připraví sladké šneky z listového těsta s Nutellou nebo prostě a jednoduše jen vytáhne čokoládu. Rychlé a chutné recepty má v zásobě každý z nás. A my vám dnes nabídneme další inspiraci na moučník, který zvládnete za pár minut.
Základem je kupované křehké těsto a tvaroh. Kupované těsto proto, aby byl recept opravdu rychlovka. Připravit si domácí křehké těsto není těžké a není ani časově náročné. Kdo si chce pohrát, nabídneme mu i tento recept, na univerzální křehké těsto na koláče.
Tvaroh a těsto potom doplníme čím? No přece kousky ovoce. Aby byl koláč pěkně barevný a chutný. My jsme zvolili maliny, vy klidně dejte třeba jahody, borůvky, ostružiny. Nemusí být čerstvé, mražené splní svůj účel úplně stejně.
Potřebujeme
- 1 balení rozváleného křehkého těsta z Lidlu
- 500 g plnotučného tvarohu (2 vaničky nebo 2 kostičky)
- 2 vejce
- 150 ml smetany
- vanilkový extrakt, vanilkový prášek nebo vanilková pasta na dochucení
- 80 g cukru
- ovoce – maliny, jahody, borůvky – spíše drobnější plody
Troubu si předehřejte na 170 °C, s klasickým horním i dolním ohřevem. Rošt umístěte do spodní části trouby.
Křehké těsto rozbalte a připravte do kulaté formy o průměru cca 28 cm. Těsto je v balení připravené na pečícím papíru a formu bude určitě přesahovat.
K upravení velikosti přímo na formu vám jednoduše pomůžou čisté nůžky, kterými ustřihnete papír i těsto zároveň, do požadovaného tvaru.
Z ustřihnutého pruhu těsta poté dotvarujete okraje, které nám ve formě naopak chybí. Přitiskněte k sobě a pěkně celý okraj upravte.
Tvarohy dejte do misky a vyklepněte k nim vejce, přisypejte cukr. Množství cukru uvedené v receptu můžete upravit podle své vlastní chuti, protože někdo má raději sladké dezerty, jiný méně sladké.
Směs tvarohu, cukru a vajec pořádně promíchejte, až je směs hladká, stejnobarevná a nejsou v ní kousky nepromíchaných vajíček a cukru. Tvarohovou náplň dochuťte špetkou vanilky a přilijte smetanu, kterou opět důkladně vmíchejte do směsi, až je hladká.
Nezapomínejte ochutnávat. V této chvíli můžete přidat ještě cukr, pokud se vám náplň zdá málo sladká.
Připravenou tvarohovou náplň nalijte do formy, na těsto. Uhlaďte povrch a do náplně vmáčkněte ovoce. V našem případě to byly mražené maliny, které jsme před použitím nerozmrazovali.
Dejte péct do vyhřáté trouby, ve které koláč zůstane 40 – 50 minut. Okraje koláče by měly trochu ztmavnout.
Po vytažení z trouby nechejte asi hodinku vychladnout, aby se koláč dobře krájel.
Tipy
- Místo kulaté formy můžete použít i plech o velikosti trochu menší než je vyválené křehké těsto. Menší proto, aby se okraje zvedly a vytvořily okraj koláče, ze kterého nebude přetékat tvarohová náplň.
- Použít můžete jakékoliv oblíbené ovoce, fantazii se meze nekladou. Koláč tak bude pokaždé trochu jiný.
- Máte-li tekutější tvaroh (často to bývá ten z vaničky), použijte jen 100 ml smetany.
- Vyzkoušejte tento recept s listovým těstem. Chutná také výborně.
- Nechcete kupované těsto? Připravte si křehké těsto podle našeho receptu.
Křehké těsto na koláče
- 150 g změklého másla
- 100 g cukru moučka
- 200 g hladké mouky
- 2 žloutky
- špetka soli
- pár kapek esence z pomerančových květů (není nezbytně nutné, dodá zajímavou chuť)
Změklé máslo spolu s cukrem, žloutky, solí a esencí z pomerančových květů utřete do hladké hmoty. Přidejte mouku. Těsto se nesmí lepit, takže podle potřeby můžete maličko mouky přisypat. Vypracujte hladké těsto, které zabalte do potravinářské folie a dejte asi na hodinku do lednice.
Těsto vyndejte z lednice a vyválejte na plát tenký asi 5 mm. Můžete si pomoci tím, že z vrchu i zespodu těsta dáte potravinářskou folii, těsto se tak nebude lepit.
A teď můžete s těstem pracovat tak, jak vyžaduje váš recept.