Šnečkové jahodové koláčky – jarní dezert
Přesně tak je nazvala moje dcera. Po vyndání z košíčku vypadal ten její skutečně jako šnečí ulita.
Jinak ale se šneky nemají pranic společného 🙂 Jsou skvěle měkoučké a voňavé. V puse se vám lehce rozpustí cukr, který na okrajích zkaramelizoval se šťávou z jahod. Dá se ale použít i jiné ovoce, broskve, švestky… prostě dle sezony.
Potřebujeme
Na těsto
- 500 g hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1 vrchovatá lžička instantního droždí
- 2 žloutky
- 100 g Hery máslová příchuť
- 200 ml mléka
- 2 lžíce zakysané smetany
Na náplň
- 100 g změklé Hery máslová příchuť
- vanilkový cukr
- lžíce medu
- asi hrnek cukru krupice
- jahody (jakékoli sezóní ovoce)
Klasicky zpracujeme kynuté těsto. Po vykynutí rozválíme na obdélník, který potřeme náplní (smícháme spolu Heru, cukry a med) a poklademe nakrájenýma jahodama.
Svineme jako závin a nakrájíme na kolečka. Tato dávka mi vyšla na formu na 12 mufinů a ještě na 6 dalších kousků, které jsem pekla na plechu.
Formu vymažeme nebo vyložíme papírovými košíčky. Mě zbylo ještě hodně náplně (udělala jsem jí víc než uvádím v návodu) tak jsem ji ještě rozdělila do každé mističky.
Upečeme v troubě dozlatova. Doporučuju vložit do trouby ještě plech. Šťáva z jahod může začít vytékat a pak se nepříjemně připaluje v troubě.
Dobrou chuť přeje Lenka.