Snídáme avokádo. Tip na krásné ráno.
Avokádu jsem se ve své kuchyni nikdy nevyhýbala. Ale ani jsem ho nijak zvlášť nevyhledávala. Možná proto, že jsem občas koupila zelené, tvrdé a nepoživatelné a je někdy jsem se trefila do správně zralého kousku. Naštěstí jsem se už naučila v avokádech trochu orientovat a tak patří aktuálně mezi naše oblíbené suroviny. A to hlavně na snídaně.
Jak je to s tím avokádem v našich obchodech?
V obchodech se setkáte s dvěma druhy avokáda, které rozpoznáte na první pohled. Jedno má černou a druhé zelenou slupku. Nejde o různé fáze zralosti avokáda, ale o dvě odrůdy. Černé avokádo je odrůda Hass a zelené Fuerte. Hass má hrubou vrásnitou slupku, kterou můžete v obchodě najít v různých fázích zralosti, takže nemusí být černé, ale spíš dozelena. Takové avokádo musíte nechat doma dozrát a použít za několik dní.
Odrůdu Fuerte poznáte podle hladší slupky, podle barvy slupky však nepoznáte stupeň zralosti, je pořád jen zelené. Zralé avokádo, Hass i Fuerte, by mělo být měkké, ne však úplně rozbředlé. Opatrně ho v obchodě ohmatejte. Zelené avokádo Fuerte musí mít slupku pěkně zelenou, bez hnědých skvrn. Ty znamenají, že plod už je přezrálý a nebude chutný.
Vybrala jsem naše oblíbené snídaně s avokádem. Jsou snadné a vždycky avokádo doplňují vejce. Suroviny jsou vždy pro dvě osoby, protože děti jsme na avokádo bohužel ještě nezlomili 🙂
První recept je na avokádové topinky s míchanými vejci a avokádem.
Potřebujeme
- 1 avokádo Hass
- 4 – 6 vajíček
- sůl
- růžový pepř
- citron
- toastový chléb
Avokádo rozpůlte, oloupejte a vyndejte z něj pecku. Dejte do misky a rozmačkejte vidličkou nebo lžící.
Ochuťte solí a pepřem, ochuťte několika kapkami citronové šťávy. Ta zároveň zpomalí hnědnutí avokáda.
Promíchejte.
Připravte si míchaná vajíčka, tak jak máte rádi. Třeba na másle, klidně i na šalotce nebo cibulce, se solí a pepřem.
Opečte si v toustovači chléb.
Na křupavý chléb dejte vrstvu avokádové pomazánky a na ni vajíčka.
Ihned snídejte 🙂
Krásné ráno přeje Elly.