Špagety s mořskými plody a sýrem Gran Moravia furfante
Milované těstoviny. Dnes se směsí mořských plodů, kterou kupuji v mražené podobě v Lidlu. Jsou tam chobotničky, krevety, slávky. Fakt moc povedené.
Protože vás mám ráda, tak vám něco ukážu. Narazila jsem na recept s fotkami z roku 2009, z mojí kuchyně. Taky špagety s mořskými plody. Trochu jiné nádobí, trochu jiné pozadí, absence rekvizit 🙂 Foodstyling? Bjee, jak by řekla Žofi. Tak pssst…. ukážu vám to…
Hahaha…Dnes téměř stejné jídlo. Bez zahuštěné omáčky se smetanou. Trochu lehčí, svěžejší, chutnější. Dost tomu pomohl i sýr furfante…
Co o sýru furfante píše jeho výrobce Gran Moravia?
Furfante je měkký sýr s tenkou, hladkou a pružnou kůrkou a s jemnou chutí s tendencí k lehké nakyslosti. Vyrábí se z pasterovaného plnotučného kravského mléka. Po krátkém zrání, které trvá 21 dnů, jsou celé bochníčky sýru dodávány přímo do prodejen La Formaggeria Gran Moravia, kde se prodávají krájené v pultu dle přání zákazníků. Furfante je vynikající jako stolní sýr, hodí se však také na přípravu zapékaných zeleninových i masových pokrmů.
Potřebujete
- 400 g špaget nebo jiných oblíbených těstovin
- 300 – 400 g mražené směsi mořských plodů
- 1 šalotka
- trocha citronové šťávy
- 3 lžíce creme fraiche nebo hodně husté kysané smetany
- 150 g sýra furfante Gran Moravia
- sůl
- černý kampotský pepř
- zelená petrželová nať
- olivový olej (doporučuji Chiavalon Romano)
Dejte vařit těstoviny, do slané vody. Uvařte, slijte a dejte si stranou jeden hrnek vody, ve které se těstoviny vařily.
Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm nadrobno nakrájenou šalotku. Přihoďte mraženou směs mořských plodů. Ochuťte solí a čerstvě mletým nebo drceným kampotským pepřem. Promíchejte a opékejte asi pět minut. Zakápněte trochou citronové šťávy. Stačí trocha, necelá jedna lžička. Promíchejte a zalijte polovinou vody, ve které se vařily těstoviny.
Do pánvičky vsypejte uvařené těstoviny, promíchejte a chvíli společně zahřívejte. Podle vlastního uvážení přidejte zbylou vodu, ve které se vařily těstoviny. Díky ní nebudou těstoviny suché a udělá pěknou „omáčku“. Přidejte creme fraiche a na malé kousky nakrájený sýr furfante. Když je potřeba, ochuťte ještě solí a pepřem.
Vypněte plotnu a vmíchejte nadrobno nasekanou petrželku.
Dobrou chuť přeje Elly.