Startuje Aperol sezóna: Lososové předkrmy
Každoročně se těšíme na první krásné slunné dny. Otevřeme další lahev Aperolu a umícháme si náš oblíbený drink…
Tento rok jsme to maličko porušili, protože jsme Aperol Spritz popíjeli na svazích italských Alp. Takže jsme svou klasickou sezonu trochu předběhli 🙂 Ale to fakt nevadí. Protože tam bylo sluníčko skoro jako u nás v létě.
Jenže zpátky domů. Na naši zahradu, terasu, domů do jídelny nebo obýváku. Aperol Spritz je pití spojené se sluníčkem. Proto hned kdy v posledních dnech jen malinko vykouklo z mraků, využili jsme toho a udělali si hezký den. A zároveň tím splnili výzvu pro foodblogery. Připravila jsem předkrm a k němu sklenku našeho oblíbeného pití.
Zase to byla taková rodinná souhra. Dumala jsem, co k Aperolu připravím. Vymyslel to manžel. „Máš v lednici pstruha lososovitého, vždyť ten úžasně barevně ladí!“. Pravda!!! Od té chvíle už mi hlavou běžely možné varianty, které bych mohla přichystat.
Nakonec byly předkrmy dva. Oba rybí. Každý maličko jiný, ale přesto spolu ladící. Základ bylo jemné maso pstruha lososovitého. Při jeho přípravě jsem se nechala inspirovat pokrmem z rybího masa – ceviche (seviče). Mám ráda rybí maso na všechny způsoby a nejvíce mi chutná minimálně tepelně upravené.
Ceviche je na kousky nakrájené rybí maso, pořádně zalité citronovou nebo limetovou šťávou. Ta způsobí v rybím mase proces podobný tepelnému zpracování, takže je maso lépe poživatelné. V tomto případě určitě používejte co nejvíce čerstvé rybí maso.
Pstruh lososovitý v citronové šťávě
- 500 g filetů pstruha lososovitého – nejčerstvějšího
- 2 citrony
- sůl a červený pepř
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- hrst nasekaného kopru
Filety ze pstruha omyjte a osušte. Zbavte případných kostí. Připravte si je do misky.
Zalijte filety vymačkanou šťávou ze dvou citronů. Osolte a opepřete. Posypejte nadrobno nasekaným česnekem a na tenké plátky nakrájenou šalotkou. Nahoru zasypejte koprem a ještě můžete přikrýt kolečky citronu.
Zakryjte potravinářskou fólií a dejte na tři hodiny do chladničky. Poté z filetů odkrajujte tenké plátky, bez kůže.
Plátky ryby jsou připraveny. Co dál? Část jich použijeme na bramborové lívance, část na koprové palačinky.
Bramborové lívance
- 500 g brambor
- 100 g másla
- 100 – 150 g polohrubé mouky
- sůl
Brambory oloupejte, nakrájejte na kousky a vařte v osolené vodě dvacet minut doměkka.
Slijte vodu a vraťte je do hrnce. Přidejte máslo a rozmačkejte na kaši. Podle potřeby můžete dochutit solí.
Na pomoučeném vále vyválejte těsto na plát silný asi 1 cm. Vykrajujte kolečka, třeba skleničkou.
V pánvi si rozpalte vyšší vrstvu oleje. Do ní přeneste kolečka a smažte z obou stran dozlatova.
Z pánve lívance přeneste na připravenou kuchyňskou utěrku, která odsaje přebytečný tuk. Lívance nechejte vychladnout.
Slané palačinky s koprem
- 2 vejce
- 450 ml polotučného mléka
- 200 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 hrnku nasekaného čerstvého kopru
Vejce rozšlehejte metličkou. Přidejte mléko a smíchejte. Do mouky přimíchejte sůl a tuto sypkou směs vsypejte po částech do tekuté směsi. Za pomoci metličky nebo vařečky vymíchejte hladké těsto.
Přidejte nadrobno nasekaný kopr.
Smažte tenké palačinky, na kvalitní teflonové pánvi. Na tu není potřeba použít žádný tuk. Pokud budete kousek tuku potřebovat, doporučuji smažit na přepuštěném másle – ghí.
Dokončení obou úžasných předkrmů
- 450 g husté kysané smetany
- podle chuti sůl a pepř
Ochuťte si kysanou smetanu. Můžete do ni přidat klidně i trochu nasekaného kopru.
Na talíř si připravte bramborové lívance. Na každý dejte kopeček kysané smetany, plátek marinované ryby a ozdobte snítkou kopru.
Koprové palačinky namažte ochucenou kysanou smetanou, zaskládejte marinovanou rybou. Palačinku zaviňte a nakrájejte z ní plátky. Opět můžete ozdobit koprem.
Dobrou chuť a krásné pohodové chvíle se sklenkou něčeho dobrého 🙂
Přeje Elly.