Šunkofleky
Šunkofleky jsou jídlo, které jsem milovala od maminky i ze školní jídelny. V té naší je totiž uměli a dodnes umí výborné. Ale těm maminčiným se nevyrovná nic. Stejné dnes pro svou rodinu připravuji i já.
Potřebujeme
- 500 g těstovin
- 400 g uzeného masa – uvařené doměkka
- sůl a pepř
- kousek másla
- 200 ml smetany
- 6 vajec
Postup
Nepotřebujete mnoho surovin, o to lépe je vybírejte. Použijte kvalitní těstoviny – já kromě originálních italských používám těstoviny z Lidlu, které jsou velice kvalitní za výbornou cenu. Ideální jsou fleky, čtverečky nebo tagliatelle. Když je nouze, zapéct se dají třeba i „vrtule“ nebo motýlci. Ale už to není ono.
Chcete si s jídlem pohrát? Připravte si těstoviny vlastní, podle receptu, který najdete tady.
Maso. Vybírejte pečlivě, a kdo má svého oblíbeného řezníka, je ve výhodě. Já u něj kupuji vždy stejný druh uzeného vepřového masa – špici nebo křížovou kost. Maso je dost šťavnaté, přiměřeně tučné a je ho poměrně dost. Obírat můžete ale i žebra nebo koupit třeba uzenou kotletu, kýtu či krkovičku.
Uvaříme si uzené maso. Vaříme v osolené vodě, s černým pepřem, novým kořením a bobkovým listem. Maso musí být měkké. Pozor! Vývar z masa tentokrát nepoužijeme jako polévku, ale dáme si ho stranou.
Ve vývaru z uzeného masa totiž uvaříme těstoviny. Vodu už nemusíme solit. Vaříme doměkka, podle údajů na obalu. A teď jedna drobná vychytávka převzatá z italské kuchyně. Než těstoviny slijete, odeberte hrnek vody, tady vývaru, ve kterém se těstoviny vařily a dejte stranou.
Do lehce prochladlých těstovin vyklepneme vaječné žloutky. Bílky necháme stranou.
Přidáme kousek másla. Pro jemnou chuť.
Maso obereme, nakrájíme a přidáme do těstovin. Promícháme. Přidáme vývar odebraný při slívání těstovin.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do těstovin přimícháme nejprve smetanu a potom, velice opatrně i bílkový sníh. Šunkofleky tak budou nadýchanější. Z vlastní zkušenosti můžu doporučit kuchyňské roboty Kenwood, které našlehají opravdu perfektní sníh.
Směs vsypeme do pekáče vymazaného máslem. A pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C, asi 20-30 minut.
Podáváme s čerstvou petrželkou, pažitkou a s naloženou okurkou.