Sýrové špecle s křupavou slaninou neboli Käsespätzle
Tohle jídlo jsem si zamilovala v rakouských Alpách. Jednoduché a tak moc dobré! Setkáte se s ním snad na každém kroku, když vyrazíte do Rakouska na dovolenou. No a teď si je se mnou připravíte u vás doma.
Není problém vyrobit si celé jídlo doma. Včetně špeclí. Recept na ně je snadný a rychlý. Když potřebujete sáhnout opravdu po rychlém obědu, kupte si hotové špecle v obchodě. Když si najdete oblíbenou značku, budete také velice spokojení.
Jaké sýry? Použijte tvrdé nebo polotvrdé alpské sýry. Perfektní je třeba Bergkäse. Když jste v nouzi a alpské sýry neseženete, použijte jiné oblíbené sýry, klidně více druhů. Výborná je gouda nebo maasdam. Použijte sýry, které máte rádi.
Potřebujete
špecle
- 6 vajec
- 600 g polohrubé mouky
- asi 100 ml mléka
- muškátový oříšek
- 1 lžička soli do těsta + sůl do vody
na dokončení
- 500 g různých alpských sýrů
- asi 200 g zakysané smetany
- anglická slanina
- 2 – 3 cibule
- trochu sádla
- jarní cibulka
Z vajec, mouky, soli a mléka vypracujte těsto, ochuťte muškátovým oříškem. Mléko přidávejte postupně, nejprve jen zhruba 50 ml, potom podle potřeby více. Těsto na špecle by mělo být tužší. Ideální je, když těsto umíchá kuchyňský robot.
Na plotnu dejte velký hrnec s osolenou vodou, která bude vřít. Strouhejte do ní špecle, z připraveného těsta. Vařte asi dvě minuty, než špecle vyplavou na povrch. Vyberte děrovanou naběračkou a nechejte okapat. Hrnek vody, ve které se vařily špecle, si nechejte stranou.
Ve velké pánvi rozehřejte sádlo a opečte na něm plátky anglické slaniny a na kolečka nakrájenou cibuli. Dejte bokem. Do pánve, s vypečeným tukem ze slaniny, dejte okapané špecle a zahřívejte. Přidejte k nim nastrouhaný sýr, promíchejte a stáhněte teplotu. Přidejte asi půl hrnku vody, ve které se špecle vařily. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí. Sundejte z plotny a vmíchejte zakysanou smetanu.
Na talíři ozdobte cibulkou, slaninou a jarní cibulkou.
Dobrou chuť přeje Elly.