Tartaletky s mascarpone , jahodami a rybízovou tečkou
Inspirací k tomuto receptu mi byla úžasná cukrářka Claire Damon z des Gateaux et du Pain. Snoubí se tu nádherně křupavé těsto s jemným krémem a voňavými jahodami. Pomyslnou tečku tvoří kostičky želé ze šťávy z červeného rybízu.
Potřebujeme
Těsto
- 125 g másla (přímo z lednice)
- 200 g hladké mouky
- 20 g mletých mandlí
- špetka soli
- lžička vanilkového extraktu
- 1 žloutek
Krém
- 250 ml smetany ke šlehání
- 200 g mascarpone
- 2 lžíce cukru moučka
Dále
- jahody
- jahodová nebo rybízová marmeláda
- červený rybíz resp šťáva z něj
- želatina v plátcích
Postup
Všechny ingredience na těsto spolu rychle promícháme – nejlépe v robotu, aby těsto zbytečně neměklo od teplých rukou 🙂
Z těsta uděláme váleček , zabalíme do potravinářské fólie a dáme minimálně hodinu odpočinout do lednice.
Po řádném odpočinu těsto vytáhneme a nakrájíme na kolečky. Ty potom vtlačíme do formiček na tartaletky nebo košíčky.
V troubě předehřáté na 175 °C pečeme do růžova – přibližně 20 minut.
Necháme vychládnout a plníme krémem.
Ten vytvoříme velmi jednoduše. Smetanu ke šlehání společně s cukrem vyšleháme do tuha a poté zašleháme mascarpone.
Krém navrstvíme na košíčky.
Poklademe jahodami.
A nahoru dáme kostky z rybízového želé ( podle návodu na želatině smícháme ve správném poměru s rybízovou šťávou)
I když je recept malinko časově náročnější, tak rozhodně stojí za to! Kombinace chutí je úžasná.
Sladký den přeje ♪ Lenka