Tip na víkend: Hovězí karbanátky s červenou řepou
Víkendové dny jsou před námi a i když nemá být příliš hezky, tak se vám třeba povede nažhavit gril.
Nám se to povede určitě, jedeme ke kamarádce na velkou grilovačku spojenou s pálením čarodějnic. Domlouváme se už dlouho, několikrát nám to nevyšlo, takže snad už konečně! Těším se moc. Kdyby bylo ošklivé počasí a nás by čekal víkend doma, stejně by nebyl problém grilovat. Máme totiž geniální LotusGrill, se kterým můžete grilovat třeba v pergole pod střechou. Je totiž bezkouřový.
Oblíbené karbanátky z hovězího masa tentokrát oživí červená řepa. Dodá jim zajímavou chuť, krásnou barvu a skvělou vůni. K tomu ještě tip na chutnou a snadnou přílohu.
Nápad přidat do hovězího masa červenou řepu vznikl, když jsem přemýšlela nad tím, jak zužitkovat poslední dvě bulvy řepy, které se krčily v rohu lednice. A protože jsem zrovna vymýšlela a chystala maso na grilování, tak jsem syrovou řepu pokrájela k naloženému masu.
Naložené maso s řepou jsem na druhý den pomlela a vytvořila z něj karbanátky, které jsme grilovali a podávali s grilovanými bramborami a česnekovo-koprovým dipem. Kombinace byla ještě lepší, než jsem čekala, a tak se s vámi o recept rozdělím.
Potřebujeme
- 1 kg hovězího masa nakrájeného na kostky
- 2 ks syrové červené řepy
- 3 stroužky česneku
- slunečnicový olej
- sůl a pepř
- trocha oblíbeného grilovacího koření
pečené brambory
- 1 kg brambor
- trocha oleje
- česnek
- sladká paprika
česnekovo-koprový dip
- 400 g kysané smetany
- sůl a pepř
- 3 stroužky česneku
- několik stonků čerstvého kopru
Postup
Den před grilováním si naložte maso. Kostky hovězího masa dejte do větší mísy a přidejte k nim oloupanou, na kousky nakrájenou červenou řepu. Přilijte asi tři lžíce oleje, na plátky nakrájený česnek a ochuťte solí, pepřem a oblíbeným grilovacím kořením. Já jsem použila směs indického koření, ale opravdu jen lehce.
Směs velice dobře promíchejte a nechejte v lednici do druhého dne. Ochucené maso umelte v mlýnku na maso a ihned z něj vytvarujte malé karbanátky.
Na přílohu si připravte dobře omyté brambory ve slupce. Rozkrojte je podélně na čtvrtiny a uvařte v osolené vodě do poloměkka. Ne úplně doměkka, protože je budete ještě grilovat, takže se dopečou.
Uvařené brambory sceďte. Ve velké míse rozmíchejte olej s kořením – paprikou a pepřem. Přidejte brambory a promíchejte, aby se kousky brambor obalily ve směsi.
Takto připravené brambory dejte na gril upéct, až budou mít křupavou kůrku.
Poslední, co si musíte připravit, je dip – hustá omáčka, do kterého budete namáčet brambory i karbanátky. Je to snadné, za pár minut máte hotovo.
Kysanou smetanu rozmíchejte s prolisovaným česnekem, koprem a trochou soli.
Grilujte, pochutnávejte si, užívejte!
Krásné víkendové dny přeje Elly.