Tradiční křupavé a voňavé bramboráky
Nevím, jak to máte vy, ale já bramboráky doslova zbožňuji. Nejsem sama, za sebou mám celou svoji rodinnou smečku. Nevadí jim střídat se u plotny a obsluhovat dvě pánvičky, hlavně když budou bramboráky k večeři. Chápu je…
Ale musí to být bramboráky vypečené (nebo spíš vysmažené) pěkně dokřupava. Voňavé po česneku a majoránce (ty máme ze zahrádky) a smažené na sádle. Nic jiného nebrat. Bramboráky a sádlo, to je jasná a nerozlučná dvojka.
K bramborákům mám ráda vychlazené mléko a dovnitř občas přidám třeba škvarky nebo anglickou. Pamatuji si, že u nádraží v Novém Jičíně býval kdysi stánek, kde prodávali jen bramboráky, ale zato různě zdobené. Jako bramboráková pizza 🙂 Chutnaly mi tvarůžkové nebo se zelím. Stánek tam už nejspíš nebude, ale byly fakt super.
Na ty nejlepší, domácí, nepotřebujete žádné složité suroviny. Bramboráky jsou jídlo levné a chutné. Dělám je nejčastěji z kila brambor a občas ani to není dost. Když vám tenhle recept sepisuji, tak na ně dostávám takovou chuť, že si nejspíš zajedu za maminkou do sklepa pro brambory a budou na večeři 🙂
Potřebujeme
- 1 kg brambor
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 4 – 7 stroužků česneku – rozpětí je velké, záleží na vaší chuti a síle česneku
- 1 vrchovatá lžíce sušené majoránky (klidně i čerstvé)
- čerstvě mletý pepř
- drcený kmín
- 150 ml horkého mléka
- 1 vejce
- 100 – 150 g hladké mouky
Brambory oloupejte, omyjte, osušte. Česnek oloupejte.
Brambory nastrouhejte. Já používám hrubé i jemné struhadlo a strouhám polovinu brambor najemno a druhou nahrubo. Líbí se mi, že jemné kousky brambor bramborák pěkně zahustí a drží díky nim pohromadě a hrubé kousky se zase postarají o křupavost.
Z nastrouhaných brambor vymačkejte přebytečnou vodu a ihned přelijte horkým mlékem. To zabrání zhnědnutí brambor. Ochuťte solí, pepřem, kmínem, majoránkou, prolisovaným česnekem a přidejte vejce.
Umíchejte těsto, které ještě dolaďte moukou. Nepřidávejte hned celé množství, ale jen tolik, kolik bude potřeba pro tu správnou konzistenci těsta. Těsto se musí dobře lít, ale zároveň musí být trochu zahuštěné. Rozehřejte si sádlo, ve velké pánvičce. Ideálně ve dvou. A v teflonových, ať se bramboráky nepřipalují. Nebojte, budete stíhat a práce bude lépe ubíhat.
Bramboráky dělejte co nejtenčí, čím tenčí, tím křupavější. Smažte pěkně zprudka, ať jsou fakt křupavé.
Nejlépe chutnají čerstvé, horké. Když stydnou, ztrácejí svou křupavost, ale pořád jsou úžasné.
Dobrou chuť přeje Elly.