Třešňový sirup – velice snadný a rychlý postup
Už máte třešně zavařené, třešňové džemy i třešně na koláč v mrazáku? Ale určitě ještě nemáte třešňový džem. Ten podle mého receptu vám v žádném případě nedá moc práce a v létě z něj naděláte litry a litry domácí limonády. Nebo ho můžete přidat do ledového čaje.
Suroviny (3 litry sirupu)
- 3 kg zralých třešní
- 2 l vody
- suroviny, které dávkujeme podle získané šťávy
- 400 g cukru na 500 – 600 g třešňové šťávy
- 7 g kyseliny citronové na 500 – 600 g třešňové šťávy
Třešně uvařte s vodou doměkka. Při vaření je průběžně rozmačkávejte vařečkou nebo mačkadlem na brambory.
Až jsou třešně měkké a rozvařené, propasírujte a přeceďte je přes cedník. Přidejte cukr a kyselinu citronovou a ještě chvíli vařte, dokud se cukr nerozpustí.
Naplňte do připravených, čistých a vyhřátých sklenic. Víčko potřete slivovicí (nebo třešňovicí) a zavíčkujte. Klidně můžete šťávu ještě zavařit.
Zavařená šťáva vydrží určitě déle. Tu nezavařenou raději skladujte v chladnu a temnu. I ta by vám minimálně přes léto měla vydržet.
Krásné léto přeje Elly.