Trhací bylinkový chleba s máslem a česnekem
Dnes u mě byly na návštěvě kamarádky se svými dětmi. Dopoledne a část odpoledne jsem strávila u počítače, ale chtěla jsem je pohostit něčím dobrým. A tak jsem ke kafi hodila na plech obyčejný perník a upekla slaný trhací chleba s bylinkami, který u nás vždycky boduje.
Bodoval i dnes a tak tady dám pro holky recepty…
Bylinky do trhaného chleba můžete obměňovat podle toho, co máte na zahrádce nebo v květináči na okně. Výborně chutná také majoránka, tymián nebo rozmarýn.
- 100 ml mléka
- 1 kostka droždí
- špetka cukru
- 1 lžíce hladké mouky
- 650 g hladké mouky
- 200 ml vlažné vody
- 2 lžičky soli
- 2 lžíce měkkého másla
na potření
- 4 stroužky česneku
- 2 stonky jarní cibulky
- hrst listů zelené petržele
- hrst listů čerstvé bazalky
- trochu čerstvého tymiánu
- 125 g másla
- 1,5 lžičky soli
Vlažné mléko smícháme se špetkou cukru, lžící mouky a přidáme rozdrobené droždí. Necháme deset minut na teplém místě, dokud na povrchu nebudou bubliny.
Poté přidejte další suroviny na těsto a umíchejte nelepivé těsto. Ručně nebo v robotu. Nechejte hodinu kynout na teplém místě.
Mezitím si připravte bylinkové máslo na potření. Ve větším hrnci rozpusťte máslo. Přidejte nasekané bylinky, najemno nakrájenou cibulku a také sůl. Promíchejte.
Připravte si formu na pečení. Skvělá je větší forma na toastový chléb. Aby byla úzká a dlouhá.
Vykynuté těsto rozválejte na velký obdélník. Ten potřete bylinkovým máslem. Krájejte z něj pruhy široké asi 6 cm, které potom poskládejte jako harmoniku, na takovou šířku, jak široká je vaše forma na pečení. Skládejte do formy. Pokud máte formu z kvalitního materiálu, není potřeba ani vymazávat. Z těsta totiž lehce vyteče máslo a chleba jde pak pěkně vyndat ven. Jinak lehce vymažte máslem.
Až bude forma plná těsta, nechejte ještě 20 minut kynout.
Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, přibližně 20 až 30 minut, dozlatova.
Chleba můžete klidně podávat vlažný, ale i studený.