Trhaná vepřová plec na jablečném octu, se svěžím salátem
Letní vaření není jen grilování. Je to třeba i o tom, že dám přes noc péct velký kus vepřového masa, ráno ho natrhám a podávám na oběd. Většinou peču několik kilo najednou, po upečení a natrhání rozdělím na porce a uložím do mrazáku.
Mám tak připravený základ na mnoho dalších obědů. Dnes jsem trhanou plec podávala se salátem.
Potřebujete
▪ 1 kg vepřové plece
▪ 250 ml jablečného octa
▪ 10 kuliček pepře
▪ 5 kuliček jalovce
▪ několik snítek čerstvého tymiánu
▪ 3 bobkové listy
▪ 6 stroužků česneku
▪ 1 lžíce soli
na dokončení
▪ 400 g chlazených noků
▪ 250 g směsi listových salátů
▪ 250 g cherry rajčat
▪ hrst mladých lístků pampelišky (volitelně)
Vepřovou plec vcelku ze všech stran osolte a dejte do pekáče. Zalijte jablečným octem, kolem nasypejte koření a rozmačkaný česnek. Nechejte 12 hodin marinovat, ideální je, když maso občas otočíte.
Po 12 hodinách dejte péct do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte 4 až 5 hodin. Průběžně podlévejte vodou a maso otáčejte. Peče celou dobu přikryté. Maso bude krásně křehké a měkké. Vyndejte maso ven a vidličkami ho natrhejte na kousky. Mezitím vyvařte z pekáče přebytečnou vodu, až vznikne silná šťáva, kterou přeceďte a vraťte do ní natrhané maso. To tak bude ještě více šťavnaté.
Chlazené noky pouze opečte dokřupava na pánvi s trochou oleje.
Ve velké míse promíchejte noky, na poloviny nakrájená cherry rajčata, salát a trhané maso. Ihned podávejte.
Recept vznikl ve spolupráci s MP Krásno