Třicetiminuté bagety jako z francouzské pekárny
Nenakoupili jste pečivo? To přece vůbec nevadí. Když máte ten správný recept, tak za půl hodiny taháte z trouby teplé bagety.
Potřebujete
- 500 g hladké mouky s vysokým obsahem lepku (nebo pšeničné chlebové)
- 250 ml vlažné vody
- 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
- 1 lžička cukru
- 1 a ½ lžičky soli
- 30 g oleje
- 1 lžíce balzamikového octa
Všechny suroviny smíchejte a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Klidně přidejte hrst nebo dvě slunečnicových či dýňových semínek.
Těsto rozdělte na tři díly. Z každého vyválejte ba“getu. Můžete ještě „překroutit“. Dejte na plech vyložený pečícím papírem, na děrovaný plech tvarovaný přesně na bagety nebo do úžasné formy Emile Henry na bagety (tu mám já a je skvělá). Bagety nařízněte ostrým nožem.
Nechejte 10 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C.
Bagety potřete slanou vodou a dejte péct do trouby. Kdo má troubu s parními programy jako já svoji milou AEG, tak zvolí program horký vzduch s párou.
Bagety pečte 20 minut. Vyndejte z trouby a nechejte na mřížce vychladnout.