fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Tuňákový steak s brambory a zeleným chřestem

Snažíme se u nás doma držet toho, že jednou týdně má být na stole ryba. Někdy jsou to těstoviny s tuňákem z konzervy, často pstruh (toho miluje Tonička a těší mě, že jí ani nevadí obírat kosti), losos, pražma, treska, candát. Ryby nakupujeme v Lidlu a jsme tam s nimi moc spokojení. Občas tam najdeme i krásné steaky z tuňáka a to jsou u nás pak hody.

Dnes jsem k tuňákovi přidala zelený chřest. Ten kupuji také v Lidlu a je to Český chřest. Vše jsem dochutila bzeneckými octy, se kterými mám dlouhodobou spolupráci a jsem za to velice ráda, protože už se bez nich v kuchyni neobjedu.

Jednoduchý oběd hotový za pár minut a přitom máte na talíři ty nejlahodnější suroviny.

Uvařit brambory trvá v našem dnešním tipu na oběd nejdéle. Zelený chřest i tuňák stráví na pánvičce jen pár minut. Dlouhé tepelné zpracování jim totiž neprospívá, naopak škodí. Takže opět moje oblíbené „vaření pro zaměstnané matky“. Fakt jednou sepíšu kuchařku 😀

Potřebujete

DSC_2293.jpg (74 KB)

Brambory uvařte tak, jak jste zvyklí. V osolé vodě, klidně i s kmínem.

Steaky z tuňáka osolte a opepřete z obou stran.

Ze zeleného chřestu odřízněte kousek oschlých stonků zespodu. Na pánvičce si rozehřejte máslo a dejte do něj zelený chřest. Osolte, opepřete a zalijte 1 lžicí balzamikového octa. Opatrně na pánvičce opékejte, lehce otáčejte chřestem. Stačí 3 až 4 minuty.

Poté dejte na rozpálenou grilovací pánev steaky z tuňáka. Z každé strany grilujte minutu, maximálně minutu a půl. Maso uvnitř musí zůstat šťavnaté a tuňákovi stačí opravu málo, aby byl celý propečený, což není ideální.

Podávejte společně, chřest ještě navíc přelitý krémovým balzamikem.

Dobrou chuť přeje Elly.