Tvarohové noky s ovocnou omáčkou
Nepotřebujete čerstvé jahody. Můžete použít jakékoliv ovoce. Klidně i mražené.
Já tyhle noky miluju! A je úplně jedno jestli na omáčku k nim použijeme jahody ze zahrádky, borůvky z lesa nebo švestky ze sadu mých rodičů. Nadýchané noky jsou prostě dokonalé!!! A ovoce jim dodá jen tu správnou tečku na závěr.
Nezoufejte, že sezona čerstvého ovoce už pomalu skončila. Někde najdete ještě dozrávající ostružiny i švestky. A až bude nejhůř, tak si vytáhněte sáček mražených malin a nechejte se chvíli unášet vzpomínkami na léto.
Potřebujeme
- 500 g tvarohu
- 100 ml mléka
- 4 vejce
- 300 g hrubé krupice
- špetka soli
- jahody
- trocha cukru
- smetana
Tvaroh, mléko, špetku soli a hrubou krupici smícháme. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky přidáme k tvarohové směsi. Bílky ušleháme na tuhý sníh a opatrně vmícháme do zbytku surovin.
Do širokého hrnce dáme vodu, kterou osolíme špetkou soli a přivedeme k varu. Pomocí dvou lžic odkrajujeme kousky těsta, ze kterých tvarujeme noky. Ty házíme do vroucí vody a vaříme asi 4 až 5 minut. Hotové noky plavou na povrchu.
Scedíme a podáváme přelité jahodovou omáčkou. Díky bílkovému sněhu jsou noky krásně nadýchané, jakoby pěnové.
Tu vyrobíme jednoduše. Jahody nakrájíme na kousky, vsypeme do hrnce, trochu ocukrujeme a chvíli povaříme. Přidáme smetanu. Tuto směs můžeme podávat s většími kousky jahod, nebo rozmixovat.
Můžeme si připravit také studenou omáčku. Jahody se smetanou a trochou cukru pouze rozmačkat, nevařit.
Dobrou chuť přeje Elly.