Vaječný koňak – nejlepší vánoční pití
Trochu jsem pro vás oprášila snadnou verzi vaječného koňaku, kterou u nás doma děláme už léta. Dělal ho tak tchán a dělala ho podobně i moje babička. Je to verze se Salkem, kdy vejce neprojdou žádnou tepelnou úpravou. Tak bacha, odkud vajíčka máte.
Kdo si chce být jistý zdravotní nezávadností, klikněte na recept podle kuchařské guru Sandtnerové, najdete ho u nás na blogu TADY. V článku najdete klasický postup v hrnci na plotně a také inovativní verzi v multifunkčním Tefal Cuisine Companion, který za vás nejen mixuje a míchá, ale taky vaří.
Vaječňák vám skvěle osladí svátky a bude vám celkem jedno, že nemáte ani nepečeno ani uklizeno. U nás jsem ho dělala letos s dvojnásobné dávky a stejně pomalu dochází 😀 Tak ještě přidělám, není to nic těžkého. Jen všechny suroviny našupu do mixéru, promixuju a je hotovo…
Potřebujeme
- 5 žloutků
- 4 lžíce práškového cukru Korunní
- 1 vanilkový lusk, nebo 3 lžičky vanilkového extraktu (Marks and Spencer) nebo 1 lžička mleté vanilky (Oxalis)
- 1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka
- 1 balení neslazeného kondenzovaného mléka (zhruba stejné velké balení jako slazené)
- 250 ml rumu (já jsem letos použila Captain Morgan Black Spiced, ale je to úplně fuk)
Všechny suroviny dám do mixéru Tefal Ultrablend Cook a společně promixuji na vyšší rychlost, asi 5 minut. Přeliju do připravených, důkladně vymytých lahví a zavřu. Schovám do spíže a snažím se nechodit upíjet a nenalívat nám večer k televizi 😀
Nádherné vyřezávané ozdoby koupíte v eshopu mé sestry Coolsvatba.cz
Krásné voňavé Vánoce přeje Elly.