Vanilková zmrzlina a grilované švestky s mákem
Bylo to asi tak. Před mnoha mnoha lety jsem tvořila pár receptů pro podpalovače PEPO. Znáte, že jo? A doma jsem měla hromadu švestek. Původně jsem chtěla upéct švestkový koláč. Nějakou chutnou klasiku, která bude vonět po celém domě, a můžete si ji dát k odpolední kávě. Ale nakonec jsem zvolila něco méně tradičního, více letního. A taky jsem potřebovala udělat něco grilovaného pro to PEPO. A tak vzniknul exkluzivní letní dezert!
Miluju trojkombinaci švestky – mák – skořice. A na recept jsem k nim přidala ještě suvenýr z dovolené. Chorvatské sladké víno – prošek. Pokud jste zrovna nebyli na dovolené v Chorvatsku, výborně vám poslouží portské. Jde o podobné víno. Nebo se na ten alkohol vykašlete úplně. Stejně je to o zmrzce, švestkách a máku.
Nechám na vás, jestli vanilkovou zmrzlinu koupíte v obchodě nebo si připravíte vlastní. S domácím strojem na výrobu zmrzliny je to hračka.
Potřebujete
- 40 švestek
- 6 lžic třtinového cukru
- 6 lžic vody + voda podle potřeby
- 100 ml portského vína
- 1 lžička skořice Avokádo
- vanilková zmrzlina
- 6 lžic mletého máku
20 švestek rozkrojte na poloviny, vyjměte pecky a oloupejte slupku. U zralých kousků to půjde velice snadno. Když to nepůjde, nechejte slupky tam 🙂 Tyto švestky nakrájejte na malé kousky a dejte do hrnce. Přidejte třtinový cukr a 6 lžic vody. Zapněte plotnu naplno. Až se rozpustí cukr a vyvaří voda (stále míchejte), vlijte portské, které také necháte téměř celé vyvařit. Přidejte trochu vody a stáhněte teplotu. Ochuťte skořicí.
Vařte na mírnou teplotu, dokud se ze švestek nestane omáčka. Podle potřeby můžete přidat trochu vody.
Mezitím, co se vaří omáčka, dejte na gril zbylé švestky. Ty jen rozpůlíte a zbavíte pecek. Slupky necháte. Dejte na rozpálený gril, nejprve slupkou dolů. Po chvilce otočte. Švestky musí změknout, hlídejte, ať se nespálí.
Na talíř dejte ugrilované švestky, na ně vanilkovou zmrzlinu a tu přelijte omáčkou. Posypejte mletým mákem.
Ihned podávejte.