fbpx
Polévky,  Recepty,  Vánoce

Vánoční maminčina rybí polévka s houbami

Každý dělá maličko jinou vánoční polévku. Ta moje je podle maminčina receptu a je nejlepší, jakou znám.

DSC_2339

Potřebujeme

  • 2 kapří hlavy, případně ještě odřezky z filetování kapra
  • 2 střední mrkve
  • 1 větší petržel
  • kousek celeru
  • 1 středně velká cibule
  • 1 bobkový list
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček černého pepře
  • sůl
  • mlíčí a jikry, pokud máme
  • 3 hrsti sušených hub nebo houby mražené
  • kousek másla
  • hladká mouka
  • domácí nudle

Postup

První krok k uvaření naší vánoční polévky uděláme už den předem. Namočíme sušené houby do vody. Na druhý den slijeme, propláchneme, zalijeme čerstvou vodou, lehce osolíme a asi půl hodiny vaříme.

Kapří hlavy omyjeme, vyřízneme žábra (aby nebyl vývar nahořklý) a vložíme do hrnce. Přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli, koření a osolíme. Kdo si doma sám filetoval kapra, může přidat ještě různé odřezky. Mlíčí a jikry si však schovejte, dáme je do polévky až těsně před podáváním.

Vývar vaříme asi hodinu, není potřeba déle. Scedíme. Kapří hlavy můžeme ještě obrat a maso z nich použít také do polévky.

V hrnci si rozpustíme máslo, vsypeme na něj mouku a umícháme světlou jíšku. Tu zalijeme zchladnutým vývarem a rozmícháme, aby v polévce nebyly hrudky. Množství jíšky záleží na vás, někdo má raději polévku řidší, jiný hustější. Do rozmíchaného a zahuštěného základu přidáme houby i s vodou, ve které se vařily (díky ní získá polévka krásnou barvu). Vaříme půl hodiny.

Mezitím si v osolené vodě uvaříme nudle. Asi pět minut před koncem varu polévky přidáme nakrájené mlíčí a jikry. Nakonec vsypeme i scezené nudle.

Krásné Vánoce přeje Elly.