fbpx
Hlavní jídla,  Jaro,  Předkrmy,  Recepty,  Sezóna

Velikonoční quiche s medvědím česnekem

DSC_4552

Zajděte do lesa na medvědí česnek a upečte si výborný slaný koláč.

Každý rok peču na Velikonoce nádivku s uzeným masem, zelenými špenátovými listy a kostičkami z francouzské bagety. Vloni jsem nádivku vyměnila za quiche – slaný koláč – s velikonoční náplní. Vynechala jsem pečivo, které nahradil základ na koláč, místo špenátu byl čerstvý medvědí česnek, a to všechno jsem doplnila pečeným králičím a kuřecím masem.

Těsto na koláč můžete použít kupované, již rozválené a připravené na pečicím papíru. Vyrobit si domácí však zabere jen trochu času. Když máte kuchyňského robota, tak opravdu pár minut.

quiche1

Suroviny na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g studené Hery máslová příchuť (1/2 kostky)
  • 6 lžic studené vody
  • špetka soli

Postup – těsto

Heru nakrájejte na malé kostičky a dejte do robota. Přidejte mouku a za použití hnětacího háku za chviličku vznikne něco jako drobenka. Sypká směs s většími kusy tuku. Přidejte špetku soli a 6 lžic studené vody. Dál nechejte zapnutého robota a z drobenky se stane nelepivé pevné těsto.

Kdo robota nemá, tak všechny suroviny hněte ručně. Práce by neměla trvat příliš dlouho, těsto by se mělo co nejméně ohřát.

Po vypracování zabalte těsto do potravinové folie a dejte minimálně na hodinu, ale klidně i na pár hodin do lednice. Při tomto odpočinku se máslo a mouka krásně propojí, což má vliv jak na chuť těsta, tak i na práci s ním. Při vyvalování pak nemusíte používat vůbec žádnou mouku na podsypávání.

Odpočinuté vychlazené těsto nechejte chvíli při pokojové teplotě, aby nebylo příliš tvrdé, a rozválejte na plát silný asi 0,5 cm. Není nutné podsypávat, nemělo by se lepit. Kdo si chce pomoct, tak těsto válí na pečicím papíru, tak vám nebude zaručeně lepit ani trochu.

Těsto dejte do pečicí formy. Ideální je keramická forma na koláč nebo teflonová, jak jste zvyklí. Těsto vytáhněte i na okraje formy, propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a na ten nasypejte pytlík fazolí, které těsto zatíží. Pro tyto účely, protože slané koláče se u nás doma pečou často, mám fazole na předpékání těsta nasypané v krabičce a používám stále ty samé.

Pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, 15 minut. Po této době těsto vytáhněte z trouby ven, odstraňte fazole s pečicím papírem a těsto potřete celé rozšlehaným vejcem. Potřete celé dno, i boky těsta. Použít můžete vejce, které jste si rozšlehali už do náplně, kvůli potírání těsta není nutné rozbíjet navíc další vejce, které celé na potření nespotřebujete.

Po vytažení z trouby naplňte směsí vajíček, sýra, bylinek, masa…

DSC_4540

Suroviny na náplň

  • 5 vajec
  • 250 ml smetany ke šlehání 33%
  • 200 g pečeného masa – kuřecí, králičí…
  • 150 g ementálu nebo čedaru
  • 250 g medvědího česneku
  • sůl podle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř

Medvědí česnek opláchněte a v míse spařte horkou vodou. Po minutě dejte do cedníku, propláchněte studenou vodou. Vraťte do mísy a zalijte studenou vodou.

Vejce rozšlehejte metličkou. Než do nich začnete přidávat další suroviny, tak do nich namáčejte silikonovou mašlovačku a potřete jimi předpečený korpus na koláč.

Přidejte smetanu a opět důkladně vyšlehejte. Kdo chce, pomůže si robotem a nechá vejce se smetanou šlehat klidně pět až deset minut.

Do této směsi přidejte nastrouhaný sýr, na kousky nakrájené maso a medvědí česnek, který jste scedili a nakrájeli nadrobno. Dochuťte solí a pepřem, důkladně promíchejte. Můžete přidat i čerstvé bylinky, podle toho jaké máte rádi. Výborný je třeba tymián.

Směs nalijte na předpečený korpus a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 170 °C, asi 45 minut.

Po upečení nechejte vychladnout a podávejte vlažné nebo studené. Parádní doplněk ke kousku koláče je lehce osolená a opepřená zakysaná smetana, do které můžete koláč namáčet.

DSC_4558

DSC_4541

Dobrou chuť přeje Elly.