Velikonoční věnec s barevnými vajíčky
Nápad na velikonoční věnce pochází z Itálie. Jsou nejen moc dobré, ale také krásné.
Věncům se tady říká velikonoční chléb. Peče se ze sladkého těsta, na které použijete chlebovou mouku. Zdobí se barevným nebo přírodním vajíčkem, cukrovým sypáním nebo čímkoliv jiným, co vás napadne. Na jarně vyzdobeném stole se bude vyjímat.
Při pečení mě ještě napadlo, že letos přesně tyhle věnce, ale v malém vydání, připravím pro koledníky. Použiji na ně křepelčí vajíčka a ozdobím barevným sypáním. Vajíčka natvrdo, nabarvená různými barvami už moc oblíbená nejsou a nakupovat hromady čokoládových zajíčků se mi nechce.
Potřebujeme
- 300 ml mléka
- 100 g Hery máslová příchuť
- 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
- špetka soli
- 2 vejce
- 100 g cukru moučka
- 500 g pšeničné chlebové mouky
- 1 vejce + 2 lžíce mléka na potření
- 6 barevných nebo přírodních vajíček na ozdobení
- barevné cukrové sypání
Mléko s Herou dejte do hrnce na plotnu a zahřejte, až se Hera rozpustí. Nechejte vychladnout, lehce, až bude tekutina vlažná. Přidejte do mléka lžíci cukru a rozdrobte droždí. Nechejte v klidu stát, až se na povrchu začnou dělat bubliny.
V míse kuchyňského robota smíchejte mouku se špetkou soli a cukrem. Přidejte vejce a mléko s kváskem. Nechejte umíchat pevné, nelepivé těsto. Přikryjte mísu utěrkou a nechejte hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyklopte na vál. Rozdělte na šest stejných dílů. A potom ještě každý díl napůl. Ze dvou připravených kousků těsta vyválejte dva dlouhé „hady“, o délce asi 35 cm. Propleťte je a spojte do věnce. Tento postup opakujte s každým dílem a vytvarujte 6 věnců.
Věnce dejte na plech vyložený pečícím papírem a nechejte další hodinu kynout na plechu.
Vykynuté věnce potřete vajíčkem rozšlehaným s mlékem. Připravená vajíčka potřete lehce olejem (aby se moc nepřilepila k těstu) a dejte do středu věnce. Těsto ozdobte barevným cukrovým sypáním.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 20 – 25 minut.
A ještě pro vás mám videorecept, který jsme točili pro koření Avokádo.
Dobrou chuť přeje Elly.