Vepřové medailonky – Testování pánviček Tefal Expertise
Jak jsem byla spokojená s pánvemi značky Tefal?
Úpravu masa na grilovací pánvi Tefal jsem poprvé vyzkoušela na akci redakce magazínu Žena-in.cz se čtenářkami, ve škole vaření Chefparade. Připravovali jsme na ní medailonky z vepřové panenky, obalené plátkem anglické slaniny. Jednoduchý recept, který všem chutnal, jsem si potom o víkendu zopakovala i doma s rodinou.
Jako přílohu k vepřovými medailonkům jsem zvolila sezónní brambory pečené s dýní a šalvějí. Výhodou této přílohy je, že se hodí k různým masům a peče se v troubě vlastně sama. Takže jedinou práci, kterou s ní máte, je nakrájet suroviny a nasypat je do pekáče. Potom máte čas připravit si medailonky a všechny je pěkně opéct na pánvi.
Kvalitní pánev nesmí chybět v žádné kuchyni. Já sama jsem dlouho pátrala po dobré značce, která by mi vyhovovala a experimentovala jsem s různými druhy pánví. Nakonec to ale vždycky dopadlo tak, že pánev, která nejdéle vydržela, byla od Tefalu. Proto jsem uvítala možnost testovat novinky Tefal Expertise.
Nadchla mě především hluboká pánev o průměru 28 cm, kterou v kuchyni používám asi nejvíce. Doma jsem však nejdříve vyzkoušela grilovací pánev. Tu jsem ve své kuchyni měla poprvé v životě. Běžně totiž používám kontaktní gril.
Hned po prvním použití grilovací pánve Tefal jsem byla spokojená hlavně s její údržbou. Stačilo ji jen omýt trochou teplé vody s kapkou mycího prostředku a lehce osušit. Hotovo. Nebylo potřeba čistit žádné připečené kusy jídla, i když jsem nepoužila ani kapku tuku.
Při práci se všemi pánvemi Tefal se mi také hodně líbí indikátor teploty Thermo-Spot™ . Nemusím odhadovat a zkoušet kdy je pánev správně rozpálená a stačí se jen dívat na červené kolečko na středu pánve.
A teď už k našemu snadnému receptu…
Suroviny
- asi 800 g vepřové panenky
- 200 g anglické slaniny nakrájené na tenké plátky
- sůl a pepř
- párátka
Postup
Panenku si nakrájejta na špalíčky o výšce asi 5 cm. Můžete i tenčí nebo širší, ale dávejte pozor při opékání. Tenké se snadno vysuší, u příliš vysokých kousků se zase může stát, že budou uvnitř syrové.
Špalíčky panenky ze všech stran osolte a opepřete.
Plátky anglické slaniny podélně překrojte na dva díly. Může to být i jinak. Všechno totiž závisí na výšce špalíčků masa a také na tom jak vysoké jsou plátky anglické slaniny. Plátek slaniny by měl být tak široký jako špalíček masa. Tak jak to vidíte na obrázku.
Kolem každého špalíčku omotejte plátek anglické slaniny, který zajistíte zapíchnutým párátkem.
Opékejte z obou stran na rozpálené grilovací pánvi. Nejdříve z obou stran zprudka, dohněda. Potom můžete ještě jednou otočit a dopéct na poloviční teplotu. Nižší medailonky stačí opékat kratší dobu, asi 4 minuty z každé strany. Vyšší medailonky propékejte na slabší teplotu delší dobu, ať nejsou uvnitř syrové.
Sundejte z pánve na nahřátý talíř. K výpeku na pánvičce přidejte kousek vychladlého másla a rychlým mícháním můžete ještě vytvořit výbornou omáčku.
Podávejte s libovolnou přílohou.