fbpx
Dezerty,  Oslavy,  Recepty

Vláčný, nadýchaný a dokonalý velikonoční beránek

Letos jsem po dlouhé době změnila recept na beránka. Vynechala jsem své oblíbené piškotové těsto a vyzkoušela těsto podmáslové, které běžně používám na bábovku. Je super!!! Není suchý, je voňavý a úplně boží!

Používám velkou kameninovou formu po babiččce. U beránka je fakt důležité pořádně vymazat a vysypat formu, v každém záhybu. Protože stačí i malý kousek, který vynecháte a je to v háji. Protože zákon schválnosti říká, že se beránkovi odloupne nos nebo ucho. Prostě něco co nezamaskujete 🙂

Já používám olej ve spreji, ten je fakt jedinečný a miluju ho i na dorty a bábovky a tak. Takže vystříkám olejem ve spreji, fakt důkladně a vysypu polohrubou moukou. Mám formu, která má i horní díl, takže stejně postupuju u horního dílu a také namažu a posypu moukou i spoje obou forem.

Potřebujete

Troubu si předehřejte na 180 °C.

Do robota nacvakněte šlehací metlu. Do mísy dejte vejce a cukr a ušlehejte na vysokou rychlost do nadýchané, světlé pěny.

Přidejte podmáslí, olej, mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva. Umíchejte krásné hladké těsto.

Nalijte do vymazané a vysypané formy na beránka. Pokud máte i zadní díl, přiklopte a dejte péct do trouby.

Po 45 minutách proveďte klasický test se špejlí, kterou zapíchnete do beránka. Pokud vyjde ven čistá, je upečeno. Vyndejte beránka z trouby a obalte kameninovou formu do vlhké utěrky, aby se beránek odlepil.

Nechejte vychladnout a opatrně vyklopte.

Pocukrujte (já teď nejraději používám moučkový cukr v mlýnku Korunní), ozdobte mašlí a čím chcete.

Krásné Velikonoce přeje Elly.