fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Voňavá asijská kachna s perfektní omáčkou v tortille

Když zabrousíme ke stánku s asijským občerstvením, tak si téměř vždycky dávám kachnu. Voňavou kachnu s křupavou kůžičkou. Po té se můžu utlouct. Je vždycky výborně dochucená a k ní ty skvělé nudle. Mňam! No a takové hokusy pokusy na tohle téma děláme i doma. Nejsou podle žádného receptu, fuknu k nim kdejakou asijskou omáčku z Lidlu, čerstvou zeleninu a jsem spokojená 🙂

Často do podobných receptů používám trhané kachní maso, jak jsem psala v minulém článku o kachně. Upeču celou kachnu, okořeněnou jen kmínem a solí a potom ji oberu od kostí, nasáčkuju a šupnu do mrazáku. Kachnu peču v uzavřeném pekáči na 150 °C, dokud není měkká. Není potřeba podlévat, jen potom třeba po dvou, třech hodinách odklopte víko a občas přelijte výpekem. Nakonec sundat víko, dopéct kůrku a hotovo. Trvá to celkem tak pět hodin. Záleží na velikosti kachny. Nebo připravte kachní prsa, jak píšu v receptu.

Když budete jídlo připravovat pouze pro dospělé, foukněte tam srirachu a udělejte si jídlo pěkně pikantní.

Já jsem v tomhle receptu použila i svou velkou lásku, olivový olej z chorvatské rodinné farmy Chiavalon Ex Albis. Patří mezi mé oblíbené a pod odkazem v soupisu surovin si ho můžete rozkliknout a podívat se na co všechno je ještě výborný.

Potřebujete

  • 3-4 kachní prsa
  • sůl
  • pepř
  • 200 ml červeného vína
  • 5 lžic sladké sójové omáčky
  • 6 lžic sweet chilli omáčky
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce olivového oleje Chiavalon Ex Albis

na dokončení

  • 1-2 barevné papriky
  • hromada nasekaného čerstvého koriandru
  • čerstvé klíčky podle chuti
  • 1 avokádo
  • tortilly

Nejprve si připravte kachní prsa. Na každém nařízněte ostrým nožem zářezy do kůže. Opatrně, ať neproříznete do masa, ale jen kůži.

V nisce promíchejte červené víno, sójovou omáčku, sweet chilli omáčku, rybí omáčku a olivový olej. Připravíte si tak výtečnou marinádu.

Kachní prsa ochuťte solí a pepřem z obou stran. Zalijte je připravenou marinádou a nechejte 24 hodin odpočívat v lednici.

Na druhý den prsa vyndejte z marinády. Marinádu nechejte stranou, ještě ji budete potřebovat. Prsa zprudka opečte na rozehřáté pánvi. Nejprve kůží dolů, dozlatova, poté otočte. Z každé strany opékejte asi 4 minuty.

Prsa dejte do pekáče a vložte do trouby vyhřáté na 200°C. Tady nechejte asi 10-12 minut. Podle toho, jestli máte kachní prsa raději šťavnatější nebo sušší.

Mezitím, co se kachní prsa dopékají, dejte marinádu do malého rendlíku na plotnu. Zapněte naplno a nechejte pár minut odvařit víno, až vznikne omáčka.

Nahřejte tortilly a dejte na ně na plátky pokrájená kachní prsíčka, na kousky nakrájenou papriku, avokádo. Zasypejte koriandrem a klíčky, zalijte připravenou omáčkou.

Zamotejte a ihned podávejte. Neskutečná dobrota!!!