Výborné tzatziki s jogurtem z ValMezu
Okurkové saláty jsou v létě in. Rychlá příprava a osvěžující chuť. To jsou jejich hlavní přednosti. Hodí se nejen jako salát k obědu, ale i k večerní grilovačce nebo jako chutná svačina. Jaký okurkový salát děláte u vás doma?
Vždycky jsem nejvíce milovala okurkový salát, který se dělal u nás doma. Se smetanou, poměrně řídký, ochucený pouze solí a pepřem. Časem jsem jej ale zaměnila za variantu řeckou – tzatziki. V jiných rodinách zase vynechávají smetanu a okurky ochutí pouze solí, pepřem a trochou octa.
Na řecké tzatziki by vám neměl v lednici chybět kvalitní bílý jogurt. Pěkně smetanový, krémový. Já používám jogurt z mlékárny Valašské Meziříčí, který mám v lednici vždycky v zásobě. Mám ho ráda ke snídani, do pečení i do slaných jídel. Do tzatziky mám nejraději smetanový bílý jogurt.
- 1 velká salátová okurka
- 500 g hustého řeckého jogurtu
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička bílého vinného octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
Smíchejte jogurt s nastrouhanou okurkou. Ochuťte prolisovaným česnekem. Přidejte olivový olej a vinný ocet. Míchejte, dokud se všechny suroviny nespojí.
Dejte na několik hodin vychladit do lednice.
V lednici vám tento salát vydrží až tři dny.
Podle chuti můžete přidat nasekaný čerstvý kopr. U nás doma na něj nikdy nezapomeneme, protože s ním nám tzatziki chutnají mnohem více.
A nejen bílé jogurty, má mlékárna Valašské Meziříčí nejlepší. Patří mezi mé oblíbené mlékárny také proto, že ji mám za rohem, naše děti milují všechny jejich ovocné jogurty a já nedám dopustit na Valašskou Kyšku.
Co z mlékárny ValMez máte nejraději vy?
Dobrou chuť přeje Elly.