Zakysanka a jogurt v hlavní roli
Moje oblíbené suroviny. Nesmí nikdy chybět v lednici. Proč?
Protože si bez nich nedokážu představit vaření a snídaně. Jogurt s müsli nebo s ovocem. To snídám nejraději. Borůvky, banán, maliny, jablko, k tomu trochu skořice a pár kapek javorového sirupu. To je moje oblíbená kombinace. A můj oblíbený jogurt je bílý jogurt z mlékárny Valašské Meziříčí. Mlékárnu mám kousek od místa, kde bydlím a tak si jezdím nakupovat přímo do prodejny v areálu mlékárny.
Děti si oblíbily ovocné jogurty, které jsou už ochucené. Vedou u nás ty s vanilkou.
Bílý jogurt je u nás doma také nezbytnou součástí kváskového chleba. Můj nejoblíbenější recept ho totiž obsahuje celé jedno malé balení – tedy zhruba 150 g. Tenhle chleba je fakt nejúžasnější. Vydrží vláčný celý týden, jako čerstvý. Je to nejen díky kvásku, ale také díky použitému jogurtu.
Zakysaná smetana u nás nesmí chybět když smažíme lívance. Protože kombinace zakysaná smetana, povidla, mák, javorový sirup a trocha másla, je prostě neodolatelná.
Zakysanou smetanu používám také pro zjemnění polévek nebo do omáček, které mají být lehce kyselé – třeba do omáčky s fazolovými lusky nebo do koprové omáčky. Kulajda se u nás bez zakysanky taky neobejde.
Na co používáte zakysanou smetanu a bílý jogurt vy?
Recepty s bílým jogurtem
Snadné rybízové jogurtové mufiny
Zelný salát plný barev vitamínů a chuti