fbpx
Hlavní jídla,  Recepty

Zapečené tagliatelle s úžasným kozím sýrem Capriccio

Na kozí sýr z La Formaggeria Gran Moravia jsem byla hodně zvědavá. Celé naše rodina patří mezi milovníky kozího sýra. Ani v nejmenším nám nevadí jeho výrazná chuť, právě naopak. Milujeme polotvrdé, tvrdé, i měkké a zrající kozí sýry. Kombinace řepy a kozího sýra nebo uzeného lososa a kozího sýra, je naprosto jedinečná.

Polotvrdý kozí Capriccio má velice jemnou chuť a můžou ho tak vyzkoušet i ti z vás, kteří se výraznějším sýrům vyhýbají. Má velice příjemnou konzistenci a zachutnal nám jen tak, na naše oblíbené večerní prkénko, ale třeba i do salátu nebo do dnešních zapečených těstovin.

Inspirovala jsem se americkými mac and cheese, které doma děláme moc rádi.

Přidala jsem svou oblíbenou klasiku, Gran Moravia a taky mascarpone z Brazzale. Použila jsem čerstvé tagliatelle.

Potřebujete

  • 1 balení čerstvých tagliatelle (cca 500 g)
  • 4 lžíce másla
  • trocha čerstvého nebo sušeného oregana
  • 150 g kozího sýra Capriccio
  • 250 g mascarpone
  • 2 středně brambory vařené ve slupce
  • sůl a pepř na dochucení
  • špetka muškátového oříšku
  • 100 g sýra Gran Moravia
  • 4 lžíce strouhanky

Troubu si předehřejte na 200 °C. Já jsem na své AEG použila program „horký vzduch s párou“, protože dělá výborně šťavnatá jídla, která mají křupavou kůrku. V tomhle případě povrch zapečených těstovin.

Čerstvé tagliatelle uvařte v osolené vodě. Díky tomu, že jsou čerstvé, tak jsou hotové za minutku, dvě. Uvařené těstoviny sceďte, ale stranou si nechejte jeden hrnek vody, ve které se těstoviny vařily.

Tagliatelle nasypejte zpět do hrnce, ve kterém se vařily. Přidejte máslo a oregano. A taky mascarpone a nastrouhaný sýr capriccio. Přidejte najemno nastrouhané uvařené brambory. Ochuťte špetkou muškátového oříšku a pokud je potřeba, tak i solí a pepřem. Díky vařeným bramborám budou těstoviny krásně vláčné a na povrchu křupavé.

Promíchejte a dejte na mírnou teplotu na plotýnku. Přidejte vodu z těstovin a míchejte, dokud se sýr nerozpustí.

Mezitím si nastrouhejte sýr Gran Moravia a promíchejte ho se strouhankou.

Směs přesypejte do zapékací mísy, posypejte sýrem Gran Moravia se strouhankou a dejte na 15 minut zapéct do předehřáté trouby. Po deseti minutách pečení můžete ještě přidat teplotu a posledních 5 minut nechat zezlátnout sýrový povrch.

Nákupní seznam

Tagliatelle, sýry, máslo i mascarpone pořídíte v prodejnách La Formaggeria Gran Moravia.

Pepř, ten nejlepší na světě, koupíte od Pepper Field.

Oregano a muškátový oříšek používám od značky Avokádo.

Dobrou chuť přeje Elly.

Článek vznikl ve spolupráci s La Formaggeria Gran Moravia

Pekla jsem ve vestavné parní troubě AEG SteamPro