
Zažeňte zimu! Rajská polévka s rýží
Rajská polévka je oblíbené jídlo dětí i dospělých. Můžete do ní zavařit těstoviny, rýží, čočku, tarhoňu. Výborná bude také s křupavými smaženými kuličkami. Můžete k ní podávat plátek chleba nebo bagetu. Ozdobit ji nastrouhaným parmezánem nebo nasekanou bazalkou. Nasypejte do ní krutony z toastového chleba. Připravte si ji přesně tak, jak máte chuť.
Potřebujete
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- 2 středně velké mrkve
- 150 g celeru
- 1/2 velkého pórku
- 700 g rajčatové passaty (mixovaná rajčata)
- 2 lžíce hladké mouky
- 700 ml vývaru (ideálně zeleninový nebo kuřecí)
- 2 lžičky sušeného tymiánu
- 150 g suché jasmínové rýže
- 2 lžičky soli
- pepř podle chuti
- cukr podle chuti
Rýži dejte vařit do rýžovaru nebo do hrnce, do osolené vody. Já dávám přednost rýžovaru. Používám ho už několik let a jsem z jeho služeb více než nadšená. Vařte doměkka a až bude hotová, nechejte ji stranou.
Ve velkém hrnci si zahřejte oleje a na něm osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Opékejte chvilku a přidejte na malé kostičky nakrájenou mrkev a celer. Opět chvíli opékejte a míchejte. Nakonec přidejte na půlkolečka nakrájený pórek. Promíchejte a 3 až 4 minuty opékejte na střední teplotu.
Obsah hrnce zasypejte moukou. Promíchejte a zalijte rajčatovou passatou. Promíchejte a za občasného míchání společně vařte asi 3 minuty.
Zalijte vývarem, promíchejte. Ochuťte solí, čerstvě mletým černým pepřem a tymiánem. Provařte společně 20 minut. Poté můžete ještě doladit chutě – solí, ale i trochou cukru. Tak aby byly polévka ideální právě pro vás.
Rozmixujte dohladka tyčovým mixérem nebo ve výkonném stolním mixéru. Já mixuji ve svém Tefal Ultrablend Cook, protože vím, že polévka bude hladká a nadýchaná.
Přidejte vařenou rýži a posypejte zelenými bylinkami.
Dobrou chuť přeje Elly.